Szybkie pączusie z serków
Proste serowe pączki do wykonania w ekspresowym tempie.
Osobiście nie przepadam za potrawami głęboko smażonymi w oleju, ale w wyjątkowych sytuacjach, gdy ktoś ładnie mnie poprosi aby zrobić, raz na jakiś czas nie pogardzę i takim smaczkiem. Do takich pączków staram się wykorzystać serki z jak najlepszym składem bez zbędnych dodatków. Wybieram te z Rolmlecza naturalne i dodaje laskę wanilii, ale możecie wybrać te gotowe waniliowe.
Wartość odżywcza całości: (dzielimy przez ilość wykonanych pączków)
1120 kcal B 62 g T 15 g W 207 g
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2x150/200 g serek naturalny + laska wanilii (lub gotowy serek waniliowy)
- dosłodzić wedle uznania cukrem pudrem
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa będzie dość rzadka i ciężko będzie wylepić kulki ręcznie, dlatego używamy dwóch dużych łyżek lub takiej do lodów.
- Do dobrze rozgrzanego tłuszczu w garnku nabieramy łyżką porcję masy i delikatnie wrzucamy do tłuszczu. Smażymy po parę minut z jednej i drugiej strony na złoty kolor, sprawdzając aby się nie przypaliły.
- Wyjmujemy na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i na koniec posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik).
Z racji że to były "rzucane" kulki, nieestetyczne rogi poodcinałam :)
Jak ja dawno już nie jadłam takich pączuszków :) Uwielbiam i narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaśmi smaku
OdpowiedzUsuńMniam! Te pączucie są przepyszne! Koniecznie muszę przygotować! :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że przygotowanie może być takie łatwe :D
OdpowiedzUsuń