Szukaj na stronie

Gofry borówkowe

 Pyszne gofry na maślance z borówką. 


Uwielbiam gofry, często przygotowuje je w lecie, ale i każda inna pora jest również świetna na spożycie tego deseru. Tym razem postawiłam na mały wynalazek, aby wzbogacić je dodatkowo owocem i jednocześnie zabarwić. Może i kolor nie wyszedł bardzo fioletowy, bo bałam się, że zbyt dużo owoców rozmiękczy ciasto i wyjdą gumowate. Jednakże są dobrze wyczuwalne w cieście i śmiało można je zajadać same. :)

Wartość odżywcza 1 gofra (wyszło 14 szt.)
123 kcal B 4 g T 7 g W 14 g 

Składniki:
  • 375 ml maślanki 
  • 200 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • pół szklanki mleka
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 
  • 6 łyżek oleju 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g borówek zmiksowanych + 100 g do podania na gofry
  • pół szklanki cukru pudru (u mnie zmiksowany słodzik)

Przygotowanie:

  • W jednej misce mieszamy maślankę, mleko, olej i żółtka. W drugiej mąkę, skrobię, sodę i cukier puder. Białka ubijamy na sztywno.
  • Do mokrych składników dodajemy suche, zmiksowane borówki i na koniec ubite białka. Mieszamy (ja zrobiłam to ręcznie) do dokładnego połączenia i pieczemy gofry.
  • Ja podałam je z twarogiem zmiksowanym z borówką. 
UWAGI
Pamiętajcie o mocy gofrownicy przynajmniej 1000 W.




8 komentarzy:

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger