Waniliowe ciasto jaglane
grudnia 18, 2020
/
2
Wygląda jak sernik, ale sera tam nie znajdziecie.
Ciasto, które łatwo można pomylić z sernikiem. Zamiast twarogu użyłam kaszy jaglanej, a reszta składników jak do normalnego sernika. Ciasto jest zbite, sycące i mocno waniliowe. Czasami mam ochotę na ciasto bez masy, nie za słodkie, takie do herbatki. Taki właśnie jest ten przepis.
Wartości odżywcze 1 porcji:(12)
218 kcal B 7 g T 5 g W 34 g
Składniki:
- spód
- 130 g płatków owsianych
- 4 łyżki miodu
- 30 g masła rozpuszczonego
- masa
- 400 g kaszy (suchej)
- 3 szklanki mleka
- 1,5 szklanki słodzika/cukru (lub więcej jak ktoś lubi słodkie)
- laska wanilii lub aromat waniliowy
- 1 budyń waniliowy (40g)
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem. 2 szklanki mleka gotujemy z 1 szklanką słodzika/cukru, laską wanilii lub aromatem i do gotującego wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu wsiąknięcia mleka.
- Do ugotowanej kaszy dolewamy 1/2 szklanki mleka i wszystko blendujemy na w miarę gładką masę. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
- Rozpuszczone masło, miód i płatki owsiane mieszamy ze sobą dokładnie. Formę (24) wykładamy papierem i wysypujemy przygotowany spód. Wyrównujemy delikatnie przyciskając i wkładamy do zamrażarki na 5 minut.
- Do przestudzonej kaszy dodajemy budyń, jajka, 1/2 szklanki mleka oraz 1/2 szklanki słodzika/cukru. Wszystko dokładnie blendujemy. Ciasto przelewamy na spód (masa nie powinna być zbyt gęsta i łatwo się przelać do formy) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 60 minut.
Wygląda obłędnie! I jak mało kalorii! Można wcinać bez wyrzutów sumienia! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Zdrowych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
OdpowiedzUsuń