Jogurtowa zebra bez pieczenia
Bardzo prosta i szybka do wykonania zebra w wersji bez pieczenia.
Trochę mnie tu nie było, ze względu na to, że trochę się ostatnio dzieje w moim życiu ciekawych rzeczy. Pomysły, plany itp. trochę wciągają człowieka i zabiera szybko czas. Teraz troszeczkę mniej będę pisać przez jakiś okres, ale postaram się to zrobić tak, byście o mnie nie zapomnieli. :)
Dzisiaj mam dla Was pasiasty deser w postaci ciasta z jogurtów na zimno. Znana zebra w wersji bez pieczenia zachwyca wyglądem i smakiem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
125 kcal B 3 g W 5 g T 10 g
Składniki:
- 1 kg jogurtu greckiego
- 1,5 łyżki kakao
- 3 galaretki przezroczyste (użyłam trusk-wanil) + 700 ml wrzątku
- 5 łyżek cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
Przygotowanie:
- Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
- Jogurt łączymy z cukrem pudrem i mieszamy (można mikserem lub ręcznie). Ostudzoną galaretkę łączmy z jogurtem i dokładnie mieszamy.
- Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
- Formę (20 cm) wykładamy papierem i na przemian wylewamy raz białą, raz czekoladową masę. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aby dobrze stężało.
Ale bym zjadła takie ciacho! I na dodatek ma tak mało kalorii <3 ciasto marzenie :D
OdpowiedzUsuńŚwietna jest!!!
OdpowiedzUsuńJaka galaretka będzie najlepsza?
OdpowiedzUsuńja użyłam przezroczystej truskawkowo waniliowej. jest jeszcze cytrynowa i winogronowa, wielkoowocowa ale połączenie tych smaków z kakao nie bardzo do mnie przemawiało ;)
UsuńLubię takie proste i szybkie przepisy. Moja mama robiła takie tylko że z sokiem z wiśni lub malin i też było pyszne
OdpowiedzUsuńJeżeli wygląda tak jak smakuje, pochłonę całą blaszkę! Mniam!
OdpowiedzUsuńZrobilam w niedzielę użyłam galaretki winogronowej wyszedł kwaskowy nie wiem czy taki ma być jesli tak to szału nie ma. Wygląda lepiej niż smakuje
OdpowiedzUsuńbo winogron jest kwaskowaty dlatego taki posmak wyszedl ;) ja uzylam truskawkowo waniliowej i zadnego kwasku nie bylo.
Usuńwinogronowa najlepsza jest do owoców bo bez nich w polaczeniu z kakao mogl wyjsc wlasnie taki jaaki Pani uzyskała ;(
Dziękuję za podpowiedź nastepnym razem użyje truskawkowo waniliowej moze bedzie lepszy😊
UsuńSuper :) ciasto wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńAleż wygląda! Je się oczami :)
OdpowiedzUsuńOmg.... nie wiedziałam, że taka łatwa w wykonaniu (chociaż znając życie i tak by mi nie wyszła)
OdpowiedzUsuńzrobiłam w miniony weekend! to ciacho jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńOj ja już wybrałam zebre zrobię
OdpowiedzUsuńWow! Świetny przepis, a do tego niskokaloryczny! Z chęcią przygotuję! :)
OdpowiedzUsuńkasiu robiłam to ciasto jest przepyszne
OdpowiedzUsuńNie można było od razu napisać jaki smak galaretki? Też zrobiłem o smaku winogronowym i słabo to wyszlo
OdpowiedzUsuńprzykro mi, może i mój błąd. Sądziłam że to kwestia domyślania się ze winogron nie bardzo pasuje do czekolady.
UsuńWygląda pysznie ^^ muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPo dodaiu galaretki masa jest bardzo plynna i rozlewa sie po tortownicy. Czy poczekac az stezeje?
OdpowiedzUsuńmasa powinna byc płynna więc wszystko na tym etapie jest ok. po wlaniu ciasta do formy wstawiamy do lodówki i czekamy najlepiej cała noc aby stezalo. jutro powinno być gotowe do jedzenia ;)
Usuńa jeśli jest zbyt płynna to może dostałaś za dużo wody? konsystencja powinna być lejąca ale nie zbyt wodnista
UsuńPiękne fale się ułożyły!
OdpowiedzUsuńTo ciacho wygląda obłędnie!! *.* Idealne na niedzielę. :)
OdpowiedzUsuń