Orzechowo kokosowa kostka jaglana bez pieczenia
września 20, 2020
/
12
Inaczej brownie jaglane bez pieczenia o zachwycającym smaku!
Ostatnio pokochałam wszelkie desery i ciasta z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tym razem padło na moje ulubione połączenie bananów z masłem orzechowym, a do tego jeszcze mnóstwo mojego kolejnego składnika, czyli kokos! Ciasto wyszło MEGA SMACZNE i żeby nie jego kaloryczność w większym kawałku, zjadłabym całe naraz sama! Każdy mój degustator był zachwycony smakiem i nawet nie świadomy, że jest ono zrobione z kaszy :)
Deser robi się bardzo szybko i jest z łatwo dostępnych produktów, dlatego ten przepis jest zdecydowaniem jednym z moich ulubionych! Ciasto jest bardzo sycące i jednym kawałkiem spokojnie zaspokoicie chęć na słodkie ;)
Wartości odżywcze 1 kawałka (12)
240 kcal B 8 g W 20 g T 17 g
240 kcal B 8 g W 20 g T 17 g
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka (ja dałam roślinne migdałowe)
- 150 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
- 200 g masła orzechowego (polecam z kawałkami orzechów)
- 3 dojrzałe banany
- 2 łyżki kakao
- pół kubka likieru słony karmel Krupnik (nie jest obowiązkowy)
- kilka kropel aromatu waniliowego
- kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej na polewę
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Mleko wlewamy do większego garnuszka, dodajemy parę kropel aromatu waniliowego i gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę i co chwilę mieszając, aby nie przypaliło gotujemy do wchłonięcia mleka.
- Ugotowaną kaszę chwilę studzimy i do jeszcze ciepłej dodajemy pokrojonego banana oraz kakao. Wszystko dokładnie blendujemy najlepiej na gładką masę (stopniowo dodając likier, który jest tylko dla smaku, można go pominąć).
- Następnie dodajemy masło orzechowe oraz mąkę kokosową lub wiórki kokosowe. Wszystko ponownie dokładnie blendujemy. Masa będzie dość gęsta.
- Spód formy (20x25) wykładamy papierem do pieczenia, a boki delikatnie natłuszczamy. Wykładamy masę do formy i dobrze ją dociskamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i polewamy nią deser. Wkładamy do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc.
Fantastyczny przepis, chętnie bym zjadła taką kostkę :)
OdpowiedzUsuńO jacie ! Nie wiedziałam, że tak można zrobić takie ciacho :D Naprawdę mam ochotę spróbować :D
OdpowiedzUsuńMniam, ale to musi smakować! Z chęcią przygotuje takie ciahcho!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie łatwe przepisy ❤ chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńWyszło mega❤
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) I jeszcze ten likier karmelowy <3 ale rozpusta
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo pysznie
OdpowiedzUsuńMoje początki z kaszą jaglaną były trudne, ale koniec z końcem się polubiłyśmy, więc pewnie i ten deser będę testować.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jak zwykle pysznosci jadłam takie ciasto i jest pyszne
OdpowiedzUsuńTo ciacho jest przepyszne! Zrobiłam w miniony weekend i w ten zamierzam powtórzyć! :)
OdpowiedzUsuńW ilu gramach policzony jest 1 kawałek ciasta?
OdpowiedzUsuń