Kruche czekoladowe ciasto z wiśnią
września 05, 2020
/
12
Mocno czekoladowe ciasto z wiśnią.
Kolejne ciasto z maślaną kruszonką, tym razem w wersji czekoladowej z dodatkiem wiśni. Do tego przepisu macie dołączony filmik z YouTube, gdzie czasami zdarzy mi się coś wrzucić. Przyznam, że nagrywanie filmów słabo mi wychodzi, bo nie mam na to warunków. Przygotowuje desery w różnych miejscach i nie zawsze jest miejsce oraz sprzęt na nagrywanie, więc wybaczcie za brak profesjonalizmu :)
Wartości odżywcze 1 kawałka (20):
180 kcal B 4 g W 17 g T 10 g
Składniki:
ciasto
- 200 g zimnego masła
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
masa
- 2 budynie czekoladowe
- 4 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
- 3 szklanki mleka
- 1 galaretka pomarańczowa
- 500 g wiśni (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
ciasto
- Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajka. Zagniatamy ciasto i dzielimy je, jedna większa część na spód i mniejsza na wierzch. Formujemy rulonik owijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
masa
- 2 szklanki mleka gotujemy, a w 1 rozpuszczamy budynie i cukier puder. Do gotującego mleka dodajemy budyń i galaretkę. Mieszamy i odstawiamy, aby ostygło (mieszajcie do jakiś czas, aby nie zastygło i masa była gładka do wylania na ciasto).
- Wiśnie jeśli mrożone, muszą być dobrze odciśnięte z nadmiaru soku po rozmrożeniu i obtaczamy je delikatnie w odrobinie mąki ziemniaczanej (lub zwykłej jeśli nie macie).
- Formę prostokątną (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy z zamrażarki większą część ciasta i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Uklepujemy lekko, aby nie zostały dziury i wylewamy zimny budyń (upewnijcie się, że nie jest gorący, aby nie sparzyło ciasta). Na to rozrzucamy wiśnie i ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 50 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznie wygląda! Muszę zrobić takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje równie dobrze jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mniam! Ciasto ideale! Świetne na tę porę roku! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyobraziłam sobie pyszną czekoladową wersję kruszonki maślanej z dodatkiem wiśni… dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia z Indonezji.
Bardzo lubię ciasta kruche :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, chętnie zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńSame pyszne przepisy na ciacha ostatnio się pojawiają. Uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńWygląda super i pewnie tak smakuje :) Uwielbiam ciasta z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie smacznie i obawiam się że zjadłabym całe
OdpowiedzUsuńWiśnie i czekolada to połączenie idealne :) Ciacho musi być pyszne, nie ma innej możliwości :)
OdpowiedzUsuń