Bananowa babka zebra
czerwca 21, 2020
/
17
Mniejsza wersja słynnej zebry w wersji bananowej.
Ostatnio polubiłam ciasta z bananami, więc postanowiłam tym razem wykonać babkę z ich udziałem. Do tego dodałam fajny wizualny efekt zebry i efekt wyszedł super! W smaku boska, mokra, bananowa, na dodatek ma bardzo mało kalorii :)
Wartość odżywcza 1 kawałka (10-12)
96 kcal B 4 g W 12 g T 3 g
Składniki:
- 3 banany (najlepiej dojrzałe)
- 1 szklanka mąki (dałam orkiszową)
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła orzechowego (lub oleju)
- dosłodzić wedle uznania
- Banany rozgniatamy widelcem i miksujemy z jajkami. Mąkę przesiewamy z sodą.
- Dosłodzić wedle uznania, jeśli lubicie słodkie i wszystko dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na pół.
- Do jednej części dodajemy kakao i miksujemy. Do drugiej dodajemy masło orzechowe (jest dla smaku, więc nie jest koniecznym składnikiem, wtedy zastępujemy olejem).
- Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na przemian masę. Dwie łyżki jasne, dwie ciemniej i tak do wykończenia (lub prosto z misek lejemy na przemian). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 40 minut do suchego patyczka.
Kochana cudo Ci wyszło, pięknie wygląda, uwielbiam chlebek bananowy, to propozycja zdecydowanie dla mnie, zostało coś jeszcze? ;-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda to ciasto, gratuluję bardzo udanego wypieku :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPycha! Ale się zgrałyśmy pomysłami. Robiłam podobną, bo też kocham ciasta bananowe :) Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje kochana :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńKocham bananowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zebra Kasiu
OdpowiedzUsuńApetyczna babk!
OdpowiedzUsuńTo już wiem, na co zużyję banany, które proszą się już o użycie :) Już się nie mogę doczekać. Pyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, koniecznie muszę wykonać ten przepis :) Nabrałam na tę babkę wielkiej ochoty :) Jestem takim trochę łasuchem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Look so delicious. I would like to try it. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.bibliothequeduparfums.com/2020/07/armaniprive-rose-alexandrie-miss-dior.html
Ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, mama robiła podobną 'zebrę", ale bez bananów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą babkę :-)
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla chlebka bananowego. Koniecznie muszę przygotować!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńświetna ta babka
OdpowiedzUsuń