Sernik na kruchym z kawą i żurawiną
maja 24, 2020
/
33
Sernik na kruchym cieście z nutą kawy i słodką żurawiną.
Witajcie w słoneczną niedzielę. Pogoda zachęca do siedzenia na tarasie z kawusią i jakimś słodkim akcentem. Jako wielbicielka serników wpadłam wczoraj na pomysł połączenia go z kawą. Maślane kruche ciasto z kremowym serkiem śmietankowym i mascarpone, do tego aromat kawy i słodka żurawina stworzyła niebanalny smak!
Wartości odżywcze 1 kawałka (24):
212 kcal B 7 g W 11 g T 15 g
Składniki:
ciasto:
- 400 g mąki (u mnie orkiszowa)
- 2 jajka
- 200 g masła zimnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru (zmielony słodzik)
- 500 g twarogu śmietankowego**
- 250 g mascarpone*
- 3 jajka*
- pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik)
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g rozpuszczonego masła
- spora garść żurawiny (sparzonej)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (suchej)
- sok z połowy cytryny
*produkty muszą być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
ciasto
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki.
- Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone masło, budyń (proszek), twaróg oraz mascarpone, sok z cytryny i wszystko dokładnie miksujemy.
- Masę dzielimy na pół i do jednej z nich dodajemy kawę (suchą). Dokładnie miksujemy, aby kawa dobrze się rozprowadziła.
- Dużą blaszkę (32x26) wykładamy papierem. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wylewamy na to masę serową. Możecie to zrobić na sposób zebry (czyli dwie łyżki jasnej, potem ciemnej) lub warstwami jak wolicie. Ja wylewałam paskami po długości, jedna obok drugiej. Na wierzch układamy żurawinę i ścieramy drugą połówkę ciasta jako kruszonkę.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Uuu, ciekawa kombinacja. Co prawda, aż tak mega za żurawiną raczej nie przepadam, ale i tak bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Żurawinę może zastąpić innym owocem lub całkowicie zrezygnować :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńi tak smakuje ;)
UsuńŚwietne połączenie, musiał smakować obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńoj tak! ;)
UsuńUwielbiam takie ciasta :) Może i ja zrobię ?
OdpowiedzUsuńrób koniecznie! ;)
UsuńPysznie i niebanalnie :) ciekawe połączenie smaków kawy i żurawiny :)
OdpowiedzUsuńpróbować trzeba wszystkiego ;)
UsuńBardzo lubię kruche ciasto, więc chętnie wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
;)
Usuńooo nawet nie jest tak bardzo kaloryczny!
OdpowiedzUsuńjak nie zje się pół blachy naraz 🤪
UsuńPyszności, jak najbardziej dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńcieszę się;)
UsuńUwielbiam wszystkie serniki a z moją ukochaną kawą to musi być sztos :D
OdpowiedzUsuńjest jest ;)
UsuńOj, to musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńi to bardzo ;)
UsuńDo kawy będzie idealny :-)
OdpowiedzUsuńoczywiście;)
Usuńbardzo fajny sernik
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWspaniała kombinacja smaków
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :) za kawą w ciastach nie przepadam ale to połączenie z żurawiną jest bardzo interesujące :)
OdpowiedzUsuńnie musisz dawać kawy, możesz zastąpić np kakao ;) lub całkiem pominąć 🤪
UsuńAleż ten sernik kusi!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten serniczek w weekend - wyszedł przepyszny!!! Na pewno powtórzę ten przepis, a teraz zabieram się za szukanie inspiracji na obiad!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakował :)
UsuńCiacho idealne na weekend. Muszę przygotować!
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie, żurawinę zamienię na rodzynki, bo tylko te w szafce i zabieram się do pieczenia :)
OdpowiedzUsuń