Orzechowiec z kaszy jaglanej bez pieczenia
kwietnia 19, 2020
/
18
Kasza jaglana i słodkie orzechy nerkowca świetnie razem smakują.
Witajcie! Coraz cieplej na dworze to i coraz częściej przychodzi ochota na desery szczególnie na zimno. Dzisiaj przychodzę do Was z ciastem bez pieczenia, gdzie w roli głównej znowu występuje moja ulubiona kasza jaglana. Uwielbiam z nią kombinować różne ciasta, bo w sumie i tak jakie bym nie zrobiła, to wiem że wyjdzie przesmaczne! Tym razem padło na połączenie kaszy z orzechami.
Wielbiciele kaszy jaglanej zapewne wiedzą, że ma ona orzechowy aromat, dlatego świetnie zgrywa się smakiem z orzechami. Wybrałam nerkowce, ze względu na swoją słodycz, bo np. z włoskimi musiałbym więcej dodać słodzika, aby nie było na gorzkie.
Wartość odżywcza 1 kawałka (12)
143 kcal B 5 g W 16 g T 6 g
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka migdałowego (lub zwykłe)
- 1 szklanka nerkowców wcześniej namoczonych
- łyżeczka kakao
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 100 g słodzika/cukru
- pół szklanki ulubionych orzechów na posypkę(ja dałam laskowe)
- Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę, aby namiękły. Odcedzamy je z wody, dodajemy kakao i blendujemy (można dosłodzić wedle uznania). Powstałą masą wykładamy spód formy (22) i wkładamy do lodówki.
- Mleko gotujemy ze słodzikiem/cukrem i aromatem migdałowym. Dodajemy przepłukaną kasze jaglaną. Jak prawidłowo ją przygotować odsyłam TUTAJ.
- Ostudzoną kaszę możecie zblendować na masę bez grudek, ja jednak zostawiłam ją w całości tym razem. Przekładamy ją na schłodzony spód.
- Ulubione orzechy kruszymy (lub kupujemy już pokruszone) i usypujemy wierzch. Wciskamy delikatnie, aby orzechy weszły w kaszę. Ciasto wsadzamy do lodówki na parę godzin.
UWAGI
Możecie nie robić spodu,wtedy pomijamy kakao a orzechy dodajemy do masy i mieszamy z kaszą.
Świetny przepis, takie ciasto musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJest i to bardzo :)
UsuńSuper ciasto kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńGenialny przepis! Mam kaszę jaglaną, więc mogę wykorzystać! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńCiekawe ciasto, a że kaszę jaglaną bardzo lubię myślę, że by mi posmakował :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno ci posmakuje :)
UsuńWygląda cudnie, zwłaszcza z tą polewą :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam wszystko z kaszą jaglaną! Muszę wypróbować ten przepis:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper! Smacznego życzę :)
UsuńCzy kasze tylko przeplukujemy woda i gotujemy w mleku czy nalezy ja najpierw ugotowac w wodzie i dopiero wtedy dodac do goracego mleka?
OdpowiedzUsuńtylko przepłukać i gotować w mleku ;)
Usuńświetny pomysł na przemycenie kaszy jaglanej do diety, a do tego jaki smaczny!
OdpowiedzUsuńW ilu gramach policzony jest 1 kawałek ciasta?
OdpowiedzUsuńnie przeliczam na gramy a na porcje, takze niestety nie pomogę w kwestii tej liczby
Usuń