Szukaj na stronie

Orzechowiec z kaszy jaglanej bez pieczenia

Kasza jaglana i słodkie orzechy nerkowca świetnie razem smakują.


Witajcie! Coraz cieplej na dworze to i coraz częściej przychodzi ochota na desery szczególnie na zimno. Dzisiaj przychodzę do Was z ciastem bez pieczenia, gdzie w roli głównej znowu występuje moja ulubiona kasza jaglana. Uwielbiam z nią kombinować różne ciasta, bo w sumie i tak jakie bym nie zrobiła, to wiem że wyjdzie przesmaczne! Tym razem padło na połączenie kaszy z orzechami.

Wielbiciele kaszy jaglanej zapewne wiedzą, że ma ona orzechowy aromat, dlatego świetnie zgrywa się smakiem z orzechami. Wybrałam nerkowce, ze względu na swoją słodycz, bo np. z włoskimi musiałbym więcej dodać słodzika, aby nie było na gorzkie.

Wartość odżywcza 1 kawałka (12)
143 kcal B 5 g W 16 g T 6 g

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 3 szklanki mleka migdałowego (lub zwykłe)
  • 1 szklanka nerkowców wcześniej namoczonych 
  • łyżeczka kakao 
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 100 g słodzika/cukru
  • pół szklanki ulubionych orzechów na posypkę(ja dałam laskowe)
Przygotowanie:
  • Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę, aby namiękły. Odcedzamy je z wody, dodajemy kakao i blendujemy (można dosłodzić wedle uznania). Powstałą masą wykładamy spód formy (22) i wkładamy do lodówki.
  • Mleko gotujemy ze słodzikiem/cukrem i aromatem migdałowym. Dodajemy przepłukaną kasze jaglaną. Jak prawidłowo ją przygotować odsyłam TUTAJ.
  • Ostudzoną kaszę możecie zblendować na masę bez grudek, ja jednak zostawiłam ją w całości tym razem. Przekładamy ją na schłodzony spód.
  • Ulubione orzechy kruszymy (lub kupujemy już pokruszone) i usypujemy wierzch. Wciskamy delikatnie, aby orzechy weszły w kaszę. Ciasto wsadzamy do lodówki na parę godzin. 
UWAGI
Możecie nie robić spodu,wtedy pomijamy kakao a orzechy dodajemy do masy i mieszamy z kaszą. 



18 komentarzy:

  1. Świetny przepis, takie ciasto musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis! Mam kaszę jaglaną, więc mogę wykorzystać! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe ciasto, a że kaszę jaglaną bardzo lubię myślę, że by mi posmakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie, zwłaszcza z tą polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystko z kaszą jaglaną! Muszę wypróbować ten przepis:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy kasze tylko przeplukujemy woda i gotujemy w mleku czy nalezy ja najpierw ugotowac w wodzie i dopiero wtedy dodac do goracego mleka?

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na przemycenie kaszy jaglanej do diety, a do tego jaki smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  9. W ilu gramach policzony jest 1 kawałek ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przeliczam na gramy a na porcje, takze niestety nie pomogę w kwestii tej liczby

      Usuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger