Babeczki makowe z jabłkiem i masłem orzechowym
kwietnia 23, 2020
/
21
Wilgotne orzechowo makowe babeczki nie tylko na święta.
Została mi ze świąt masa makowa, więc żeby nie magazynować artykułów zrobiłam z niej całkiem smaczny pożytek. Miałam ochotę na babeczki, których już dawno nie jadłam i masa świetnie się tutaj nadawała na eksperyment.
Masa makowa była z dodatkiem marcepanu, co dodatkowo wzbogaciło ich smak (a kocham marcepan). W połączeniu z masłem orzechowym i nutą słodyczy z jabłka wyszły naprawdę pyszne babeczki!
Masy makowej użyłam z Bakallandu, bo dostałam trochę więcej niż 1 puszkę w prezencie i zmarnować się nie mogła :)
Wartość odżywcza 1 babeczki (12):
169 kcal B 5 g W 14 g T 9 g
Składniki:
- 400 g masy makowej
- 150 g masła orzechowego
- 4 jajka
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki miodu
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
- Masło orzechowe miksujemy z jajkami, następnie dodajemy masę makową, proszek do pieczenia, starte jabłko, miód i wszystko dokładnie miksujemy.
- Masę przelewamy do formy na babeczki wyłożonych papilotkami (ja użyłam większych, jedna babeczka jak dwie/trzy standardowe) i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
super smak :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńależ bym je zjadła! :)
OdpowiedzUsuńProszę częstuj się:D
UsuńLubię wypieki z dodatkiem maku :-)
OdpowiedzUsuńAle kuszące połączenie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUuu takie połączenie musi być pyszne💙💙
OdpowiedzUsuńJest i to bardzo! :)
UsuńSmaczne i zdrowe, uwielbiam ciasta z makiem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie lubię makowca, ale na taką babeczkę to mam ochotę !
OdpowiedzUsuńNa pewno Ci posmakuje :)
UsuńAż się głodna zrobiłam. Smakowicie wyglądają te babeczki
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńW tym roku na Wielkanoc nie piekłam nic makowego, teraz nabrałam ochoty na mak, patrząc na Twoje piękne babeczki :)
OdpowiedzUsuńNo to musisz spełnić zachciankę :D
Usuńszalenie apetyczne te babeczki, u mnie dzieci są wielkimi miłośnikami, ale i ja bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńZ pewnością nie przeszła byś obok :)
UsuńJak z masłem orzechowym to biorę w ciemno ;-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :D
Usuń