Superfoods dla cukrzyków
marca 10, 2020
/
23
Cukrzyca to poważna choroba. Diabetycy muszą dbać o swój jadłospis.
W dzisiejszym artykule podpowiem osobom chorym na cukrzyce, co powinno się znaleźć w ich menu. Oczywiście nie jest wymagane, aby każdy punkt obowiązkowo był codziennie, ale większość produktów jest łatwo dostępna, także myślę, że nie będzie to duży problem.
JARMUŻ
Ma mnóstwo minerałów, witamin, wapnia i błonnika. hamuje wzrost poziomu cukru we krwi.
MAKRELA
Podobnie jak inne ryby zawiera kwasy omega - 3 obniżające cholesterol i wspierające układ krążenia. Wprawdzie nie obniża cukru we krwi, ale też go nie podnosi.
JAGODY GOJI
Warto je jeść, bo nie podnoszą po posiłkowego stężenia glukozy, ale tez długotrwale regulują jej stężenie. Dzięki zawartości polisacharydów poprawiają wrażliwość organizmu na insulinę, łagodząc insulinoodporność.
STRĄCZKOWE
Są bogate w błonnik, białko i mają niski indeks glikemiczny.Szklanka ziaren dziennie (ugotowanych) reguluje poziom cukru i zmniejsza ryzyko chorób serca.
BATATY
Mają średni indeks glikemiczny, dużo niższy niż ziemniaki, a także 2 razy więcej rozpuszczalnego błonnika. Poza tym zawierają luteinę, która chroni wzrok i fitosterole, które obniżają cholesterol.
ORZECHY WŁOSKIE
Mają dużo magnezu, dobrych tłuszczy i błonnika, które regulują poziom cukru. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu i wspomagają odchudzanie. Około 10 orzechów zjedzonych w tygodniu zmniejsza zachorowanie na cukrzycę.
JAGODY
To jedyne owoce nie tylko dozwolone, ale wręcz zalecane dla cukrzyków.Mają niski indeks glikemiczny i można nawet zjeść 300 g dziennie. Zdrowe są wszystkie odmiany, ale najzdrowsze są czarne jagody. Przeciwdziałają też retinopatii cukrzycowej.
KOMOSA RYŻOWA
Ma więcej białka, mikroelementów i błonnika niż inne zboża, a także wyjątkowo niski indeks glikemiczny. Poza tym, że reguluje poziom cukru, chroni przed wieloma chorobami towarzyszącymi cukrzycy (choroby serca, udar, nadciśnienie).
AWOKADO
Pół owocu dziennie to dawka zalecana w profilaktyce cukrzycy. Zawiera zdrowe tłuszcze, wit. C, B6, E, K i potas, które dodatkowo regulują ciśnienie i poziom cholesterolu.
Mój brat miał podejrzenie cukrzycy, ale na szczęście wszystko jest w porządku. Za to z tego, co podpowiada mi intuicja to myślę, że nie tylko cukrzycy powinni jeść te produkty :)
OdpowiedzUsuńTaka prawda, akurat takie produkty powinien każdy jeść :)
UsuńTy często je jesz? :)
UsuńMakrela, orzechy włoskie i awokado jest na stałe w mojej diecie :)
UsuńBardzo przydatne i smaczne zestawienie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMyślę, że nie tylko cukrzycy powinni częściej jeść te pychotki! :) Bardzo zgrabne podsumowanie.
OdpowiedzUsuńnie mogę się do awokado przekonać kurczę no... nie smakuje mi:D
OdpowiedzUsuńMoże jadłaś niedojrzałe awokado, gdy jest mięciutki jest pyszne
UsuńMoja córka ma hipoglikemię, to smutne ale staramy się radzić sobie z tym problemem. Bardzo ciekawe porady:)
UsuńAwokado jak niedojrzałe ma dość specyficzny smak i może właśnie na takie trafiłaś.
UsuńMoja babcia rok temu trafiła do szpiltala i okazało sie ze cukrzyca. Strasznie długo tam musiała siedzieć zanim ja wypisali a teraz musi bardzo uważać
OdpowiedzUsuńZ cukrzycą nie ma żartów tym bardziej u starszych osób.
UsuńThank you so much for sharing this superfood. I know some of them but not all. This is such a informative post.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/03/beauty-of-small-things_10.html
Thanks :)
UsuńPyszne to zestawienie, a post bardzo przydatny :-)
OdpowiedzUsuńWow, natrafiłam na ten blog przypadkiem ale chętnie zostanę na dłużej! :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że te produkty powinien jeść każdy, żeby dobrze się czuć i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńOczywiście masz rację :)
UsuńMój tata ma cukrzycę typu 2 Ale jak to facet...Nie specjalnie czuje potrzebę dbania o siebie więc wszystkie takie "nowinki" czy sposoby na przemycenie mu zdrowych produktów sprzedaje mamie ;) ja osobiście bardzo lubię awokado oraz makrelę. Żałuję tylko że mój P nie przepada za wędzonym rybami :P
OdpowiedzUsuńZ tego zestawienia najbardziej lubię bataty. Póki co cukrzycy nie mam, ale jestem obciążona genetycznie, że warto wiedziec co jest zdrowe.
OdpowiedzUsuńProdukty zdecydowanie dla każdego 😉 Uświadomiłam sobie, że dawno nie jadłam makreli.
OdpowiedzUsuńSuper wpis!
OdpowiedzUsuń