Sernik na zimno z brzoskwinią i musem truskawkowym
marca 20, 2020
/
28
Sernik z kawałkami słodkiej brzoskwini i musem truskawkowym na spodzie z ciastek.
Przygotowanie:40 minut
Koszt: tanie
Z racji tego, co się teraz dzieje na świecie, mamy zalecenie, aby siedzieć w domach w miarę możliwości. A gdy mamy tyle wolnego czasu w domu, oczywiście w moim przypadku kończy się to długim posiedzeniem w kuchni i wymyślaniu pysznych przepisów.
Dzisiaj padło na sernik bez pieczenia z owocami. Mając zalegające ciastka, wykorzystałam je na spód, ser połączyłam z brzoskwinią a na wierzch dałam mus z truskawek. Sernik jest bardzo sycący, przynajmniej dla mnie, ale mojemu tacie tak zasmakowało, że skończyło się na trzech kawałkach :)
Wartość odżywcza 1 porcji (14)
243 kcal B 15 g W 16 g T 12 g
Składniki:
spód
- 200 g herbatników kakaowych
- 70 g masła rozpuszczonego
- 1 kg twarogu
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 80 g cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń w syropie lub świeżych ok 800 g
- 700 g truskawek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
spód
- Ciastka kruszymy i mieszamy dokładnie z masłem. Spód formy (26) wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy. Formujemy spód z ciastek i chowamy formę do lodówki.
- Brzoskwinie blendujemy. Ja niewielką ilość pokroiłam na drobno, aby były większe kawałki owoców w masie. Jeśli wybraliście brzoskwinie z puszki to syrop odlewamy do garnuszka, gdzie będą przygotowywane galaretki cytrynowe.
- Gotujemy syrop z brzoskwiń lub 500 ml wody i wsypujemy 2 galaretki cytrynowe. Gotową studzimy.
- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
- Do twarogu dodajemy ubitą śmietankę, brzoskwinie i ostudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki.
- Gotujemy 500 ml wody, rozpuszczamy galaretki i studzimy. Truskawki blendujemy i dodajemy do jeszcze ciepłej galaretki.
- Całkowicie ostygnięty mus wylewamy na stężałą masę serową i chłodzimy sernik całą noc w lodówce.
Zapraszam również do skosztowania SERNIKA Z BRZOSKWINIĄ I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ
chyba tez zrobię bo od dawna za mną chodzi sernik na zimno
OdpowiedzUsuńKoniecznie ! :)
Usuńdawno nie jadłam sernika na zimno!
OdpowiedzUsuńCzas nadrobić :)
UsuńTaki serniczek bez pieczenia to dla mnie coś super, bo obecnie nie mam piekarnika. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńStaram się ostatnio wykonywać więcej ciast bez pieczenia, także na pewno coś ciekawego i pysznego jeszcze wypatrzysz u mnie :)
UsuńZjadłabym ze sporą dokładką <3
OdpowiedzUsuńZa dużo nie zjesz bo jest dość sycący :P
UsuńMniam, mniam! Uwielbiam serniki na zimno :) Ostatnio robiłam oreo :)
OdpowiedzUsuńTeż pyszny :)
UsuńCudowny serniczek kochana. Częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńProszę częstuj się :)
UsuńJak ja kocham takie serniki:-) wspaniały
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTen sernik wygląda obłędnie. ;)
OdpowiedzUsuńAle delikatnie i pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSuper, bardzo apetyczny sernik, też ciągle coś robię w kuchni, chyba zacznę się gimnastykować, bo już schabiki zaczynają rosnąć :)
OdpowiedzUsuńRuch podczas takiego siedzenia w domu też jak najbardziej wskazany! A potem można zjeść kawałek serniczka :P
UsuńZjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńWygląda wyjątkowo apetycznie. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńojej zjadłabym ! :)
OdpowiedzUsuńBierz bierz :)
UsuńSuper sernik! Wygląda fajnie i na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńTakiemu sernikowi nikt się nie oprze Kasiu ,sama bym zjadła pare kawałków
OdpowiedzUsuńZgasza się, ciężko przejść obok :)
UsuńIt looks so delicious. Thank you so much for sharing recipe. I need to try make it.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/03/mon-guerlain-eau-de-parfum-onecklace_25.html