Placki z kaszy jaglanej i jabłkiem
marca 02, 2020
/
14
Zdrowa kasza jaglana nadaję świetny orzechowy aromat plackom.
Przygotowanie: 20 minut
Jestem wielką fanką kaszy jaglanej i staram się ją upchać tylko gdzie się da. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do placków. Dzięki swojemu orzechowemu aromatowi nadaje fajny aromat plackom, a z dodatkiem jabłuszka to już w ogóle niebo w gębie.
Wartość odżywcza całej porcji: (dzielimy przez ilość wykonanych placków)
1320 kcal B 35 g W 266 g T 12 g
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody+pół szklanki mleka
- 2 jabłka
- 1 szklanka mąki
- pół łyżeczki sody
- pół szklanki słodzika/cukru (ja używam słodzik erytrytol)
- Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie. Ugotowaną blendujemy z mlekiem.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie dokładnie odciskamy z nich sok.
- Wszystkie składniki, oprócz jabłek mieszamy ze sobą dokładnie. Na koniec dodajemy jabłka i dalej mieszamy.
- Smażymy placuszki na odrobinie tłuszczu i usmażone posypujemy cukrem pudrem.
UWAGA ostrożnie przewracajcie placki na drugą stronę, aby się nie rozwaliły. Masa przy smażeniu jest rzadka, ale po przerzuceniu na drugą stronę już ładnie się trzyma całość.
Zapraszam również po przepis na PLACUSZKI TWAROGOWE Z TRUSKAWKAMI
Uwielbiam placki w tej wersji. Dawno już ich nie robiłam. Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńNo to czas nadrobić :D
UsuńNie lubię kaszy, ale placki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńMoże jednak się skusić i je wykonasz :P
UsuńThese pancake looks so delicious. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/03/la-prairie-cellular-treatment_5.html
Thanks :)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam placków z kaszy jaglanej
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz je spróbować :)
Usuńjakie smakowite!
OdpowiedzUsuńPlacki z jabłkami robię często, ale takich nie próbowałam nigdy. Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie! :)
UsuńBardzo lubię takie placuszki!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTeż jestem wielką fanką kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuń