Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią
marca 08, 2020
/
30
Kruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę.
Przygotowanie:40 minut
Koszt: tanie
Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła.
Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE MŁYNY uniwersalnej. Nadaje się do każdego rodzaju wypieków zarówno małych i dużych, kruchych czy ucieranych. Ich firma istnieje na rynku już bardzo długo i coraz bardziej się rozwijają. Asortyment poszerza się o zdrowe produkty, które szczególnie mnie cieszą. Polecam śmiało ich firmę, a dla udowodnienia znajdzie na mojej stronie parę przepisów z ich udziałem. Zachęcam też do zajrzenia na ich stronę www.polskiemlyny.pl
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła zimnego
- 3 jajka
- szklanka słodzika/cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 galaretka cytrynowa
- mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże
Przygotowanie:
ciasto
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Jedna większa na spód i mniejsza na kruszonkę z wierzchu. Schładzamy w zamrażarce.
- W szklance mleka rozpuszczamy budynie a 2 szklanki zagotowujemy. Dodajemy budynie z galaretką, dokładnie mieszamy i studzimy.
- Brzoskwinie kroimy w kostkę ( te w puszki dobrze odsączcie z wody).
- Dużą blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce o dużych oczkach większą część ciasta. Wykładamy budyń (jeszcze lekko ciepły, aby grudek nie było przy rozprowadzaniu). Na wierzch układamy brzoskwinie i na koniec ścieramy resztę ciasta.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 45 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Rewelacyjne ciasto. Kusi!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńRobiłam kiedyś podobne ciasto, tyle że z jabłkami. Bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji również znajdziesz przepis na mojej stronie :)
Usuńaaaa chcę to zjeść:D teraz zaraz xd
OdpowiedzUsuńBierz bierz :D
UsuńChyba dość często kupuję mąkę tej firmy, chociaż jeśli mam być szczera jest to kwestią przypadku, bo mało kiedy zwracam na to uwagę :) Ja też uwielbiam budyń, lubię też w cieście owoce, więc taką blachą ciasta możemy się podzielić na pół :D
OdpowiedzUsuńOddam nawet całą blachę :D
UsuńPrzyjmuję! :) i w takim razie, trzymam za słowo :D
UsuńAle smacznie wygląda. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam ciasta z kruchym spodem i mięciuśkim wnętrzem, a to ciacho na takie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper ! :)
UsuńMmmmm, ale bym zjadła do kawusi :)
OdpowiedzUsuńProszę bierz kawałek :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda.. :)
OdpowiedzUsuńOjojo, wygląda naprawdę apetycznie :) skusiłabym się na...dwa kawałki ;)
OdpowiedzUsuńMoże nawet 3? :D
UsuńTo musi być pyszne, od razu chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńJest jest :)
UsuńWygląda mega smacznie:D mmm:*
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto również z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńZ jabłkami również jest przepis na stronie :)
UsuńPyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho to bym zjadła, aż ślinka cieknie 😋
OdpowiedzUsuńChcę zrobić żonie niespodziankę. Utknąłem w tym miejscu: "W szklance mleka rozpuszczamy budynie a 2 szklanki zagotowujemy. Dodajemy budynie z galaretką..." Galaretkę wsypać do rozrobionych budyni, czy ją rozrobić czy co? Dzięki Jarek
OdpowiedzUsuń2 szklanki mleka gotujemy a w 1 rozpuszczamy budyn. do gotującego się mleka wlewamy ten budyń i caly czas mieszając dodadajemy galaretke (proszek). wszystko mieszamy i studzimy. galaretki osobno nie przygotowujemy tylko w postaci proszku wsypujemy do budyniu gorącego
Usuńa cukru nie daje sie do budyniu?
OdpowiedzUsuńja nie dosładzałam buduniu bo byl i tak z cukrem tak samo jak galaretka. Pozatym nie lubię za słodkiego ;) oczywiście jeśli na codzien dodajesz do budyniu cukier tutaj możesz również dać 😊
UsuńNaprawdę ciekawy i bardzo dobrze wyglądający budyniowiec - od koloru po smak. Warto spróbować.
OdpowiedzUsuń