Szukaj na stronie

Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią


Kruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę. 
Przygotowanie:40 minut
Koszt: tanie


Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła.

Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE MŁYNY uniwersalnej. Nadaje się do każdego rodzaju wypieków zarówno małych i dużych, kruchych czy ucieranych. Ich firma istnieje na rynku już bardzo długo i coraz bardziej się rozwijają. Asortyment poszerza się o zdrowe produkty, które szczególnie mnie cieszą. Polecam śmiało ich firmę, a dla udowodnienia znajdzie na mojej stronie parę przepisów z ich udziałem. Zachęcam też do zajrzenia na ich stronę www.polskiemlyny.pl

Składniki:
ciasto
  • 3 szklanki mąki 
  • 250 g masła zimnego
  • 3 jajka 
  • szklanka słodzika/cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
masa
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże

Przygotowanie:
ciasto
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Jedna większa na spód i mniejsza na kruszonkę z wierzchu. Schładzamy w zamrażarce. 
masa
  • W szklance mleka rozpuszczamy budynie a 2 szklanki zagotowujemy. Dodajemy budynie z galaretką, dokładnie mieszamy i studzimy. 
  • Brzoskwinie kroimy w kostkę ( te w puszki dobrze odsączcie z wody).

  • Dużą blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce o dużych oczkach większą część ciasta. Wykładamy budyń (jeszcze lekko ciepły, aby grudek nie było przy rozprowadzaniu). Na wierzch układamy brzoskwinie i na koniec ścieramy resztę ciasta.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 45 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.





30 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne ciasto, tyle że z jabłkami. Bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej wersji również znajdziesz przepis na mojej stronie :)

      Usuń
  2. aaaa chcę to zjeść:D teraz zaraz xd

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba dość często kupuję mąkę tej firmy, chociaż jeśli mam być szczera jest to kwestią przypadku, bo mało kiedy zwracam na to uwagę :) Ja też uwielbiam budyń, lubię też w cieście owoce, więc taką blachą ciasta możemy się podzielić na pół :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z kruchym spodem i mięciuśkim wnętrzem, a to ciacho na takie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm, ale bym zjadła do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojojo, wygląda naprawdę apetycznie :) skusiłabym się na...dwa kawałki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne, od razu chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto również z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciacho to bym zjadła, aż ślinka cieknie 😋

    OdpowiedzUsuń
  10. Chcę zrobić żonie niespodziankę. Utknąłem w tym miejscu: "W szklance mleka rozpuszczamy budynie a 2 szklanki zagotowujemy. Dodajemy budynie z galaretką..." Galaretkę wsypać do rozrobionych budyni, czy ją rozrobić czy co? Dzięki Jarek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 szklanki mleka gotujemy a w 1 rozpuszczamy budyn. do gotującego się mleka wlewamy ten budyń i caly czas mieszając dodadajemy galaretke (proszek). wszystko mieszamy i studzimy. galaretki osobno nie przygotowujemy tylko w postaci proszku wsypujemy do budyniu gorącego

      Usuń
  11. a cukru nie daje sie do budyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie dosładzałam buduniu bo byl i tak z cukrem tak samo jak galaretka. Pozatym nie lubię za słodkiego ;) oczywiście jeśli na codzien dodajesz do budyniu cukier tutaj możesz również dać 😊

      Usuń
  12. Naprawdę ciekawy i bardzo dobrze wyglądający budyniowiec - od koloru po smak. Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger