Szukaj na stronie

Pełnoziarnista zebra

Słynna zebra na pełnoziarnistej mące. 
Przygotowanie:30 minut
Koszt: tanie


Dużo przepisów na desery i ciasta wynoszę z domu z zeszytów mamy. To, co jest już smakowane latami, musi być przepyszne. Jednym z tych przepisów jest znana zebra. Ja właściwie w niej niewiele zmieniłam, poza rodzajem mąki a reszta bez zmian. Dałam mąkę pełnoziarnistą, dlatego ciasto nie wyszło mega wysokie, ze względu na to, że ta mąka jest ciężka. Nie zmieniło to jednak smaku. Bardzo pyszna, fajnie wygląda i pasuje na każdą okazję, jak i bez.

Wartość odżywcza 1 kawałka (24)
131 kcal B 2 g W 7 g B 10 g

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2,5 szklanki mąki (u mnie owsiana pełnoziarnista) + 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka słodzika/cukru
Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubijamy na sztywno ze słodzikiem/cukrem, następnie dodajemy żółtka cały czas miksując. Następnie olej i wodę gazowaną. Na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Rozdzielamy masę na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy osobno masy do połączenia.
  • Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na zmianę po jednej większej łyżce (ja użyłam chochelek do zupy), raz jasne raz ciemne. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.



Zapraszam również po przepis na SERNIK ŁACIATY.

26 komentarzy:

  1. Zdrowsza wersja ciasta, które bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowsza wersja zebry? Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. u mojej mamy to ciasto nazywa się tygrysek :D bardzo je lubię więc zdrowsza wersja tym bardziej do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak mnie po Twoim wpisie natchnęło, że wspomniałam mamie o tym cieście :D przypomniała mi jednak, że zamiast wody gazowanej dodawała do niego oranżady. tej takiej taniej różowej, w małych szklanych butelkach :D to jest hit :D

      Usuń
  4. Wygląda mega apetycznie:) też zwykle używam mąki razowej do pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomita, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie Ci wyszła. Z chęcią skusiłabym się na kawałek, ale taki większy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczna zebra, to ciast pięknie wygląda, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda kochana :-) z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda mega smacznie:d Świetna, zdrowsza opcja:*

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo, to jest to! I wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie zdrowsze wersje wypieków :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger