Korzyści dla zdrowia z jedzenia kiwi
lutego 01, 2020
/
19
Mały zielony owoc, który niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla zdrowia.
Kiwi, czyli owoc aktinidii, narodził się w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach i początkowo nazywał się chińskim agrestem. W tej chwili kiwi uprawia się w Nowej Zelandii, a także Australii, USA, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Obecna nazwa pojawiła się dopiero w XX wieku, a wzięła się od skórki owocu, przypominającej upierzenie ptaka kiwi, występującego w Nowej Zelandii.
Dzięki temu, że mamy go dostępnego przez cały rok w naszych sklepach możemy korzystać z jego właściwości cało rocznie.
➔Mają dużo witamin.A,C, E, B1, B3, B6, B9, błonnik, kwas foliowy i minerały:wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź i dużo potasu (który jest ważny dla osób z chorobami serca).
➔Dbają o wzrok.Codzienne jedzenie produktów zawierających luteinę zmniejsza ryzyko choroby oczu takich jak zaćma i rozwijającego się z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Kiwi zawiera dużo ilości tego związku.
➔Chroni przed nowotworami.Dzięki przeciwutleniaczom kiwi zapewnia podwójną ochronę przed uszkodzeniami DNA komórek przez wolne rodniki, zmniejszając ryzyko raka.
➔Działa antyzakrzepowo.Naukowcy z Uniwersytetu w Oslo dowiedli, że jedzenie 2-3 kiwi dziennie przez miesiąc o 18 procent zmniejszyło u badanych skłonność do tworzenia się zakrzepów. Mieli oni też o 15 procent niższe stężenie trójglicerydów we krwi.
➔Ogranicza objawy astmy.Bogactwo witaminy C niemal dwukrotnie większej niż w pomarańczach sprawia, że chorzy rzadziej borykają się ze skróconym oddechem i kaszlem.
➔Dba o układ pokarmowy.Zapobiega zaparciom i działa prebiotycznie - pomaga w budowaniu przyjaznej flory bakteryjnej jelit, chroniącej organizm przed chorobami.
➔Wzmacnia odporność.Nie tylko za sprawą witaminy C, ale też makro i mikroelementów. Zmniejsza objawy przeziębienia, pobudzając produkcję czerwonych krwinek stojących na straży odporności.
➔Zapobiega osteoporozie.Kiwi to jedno z najważniejszych źródeł wapnia wśród owoców. Jako część codziennej diety wpływa na kondycję kości. Tym lepiej, że witamina C wspomaga jego wchłanianie i zapobiega wypłukiwaniu tego pierwiastka z moczem.
UWAGA!
Z kiwi powinny zrezygnować osoby uczulone na pyłki brzozy, lateks, a także zboża i pyłki traw. Może wystąpić u nich tzw. krzyżowa reakcja alergiczna. Organizm myli wtedy kiwi z jednym z tych alergenów.
Kiwi dla urodyMaseczka rozjaśniająca
Zmiksuj 1/4 kiwi z łyżką jogurtu naturalnego i łyżeczką soku z pomarańczy. Nałóż na twarz omijając okolice oczu. Pozostaw na 15-20 minut i spłucz wodą. Stosuj 1-2 razy w tygodniu.
Peeling dla suchej skóry
Kiwi wyszoruj pod bieżącą wodą, nie obieraj. Połowę owocu zmiksuj, dodając łyżkę oliwki dla dziecka i odrobinę drobnego cukru. Twarz i dekolt zwilż letnią wodą, wmasuj peeling w skórę a następnie spłucz. Stosuj 1-2 razy w tygodniu.
Uwielbiam kiwi i awokado:)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńKiwi jest moim ulubionym owocem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Moja córka bardzo lubi "łiwi" :)
OdpowiedzUsuńŁiwi :D A to dobre :D
UsuńLubię kiwi w sałatkach owocowych, fajnie dodaje smaku i koloru :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńDla mnie kiwi musi być mega słodkie inaczej nie jest dla mnie :)
OdpowiedzUsuńObserwuję :)
Na szczęście idzie trafić często na słodkie :)
UsuńUwielbiam kiwi! Ostatnio często zabieram ze soba do pracy :)
OdpowiedzUsuńI prawidłowo :)
UsuńOh thanks for share all the good benefits of kiwis
OdpowiedzUsuńxx
:)
UsuńI don't like kiwi very much but knowing these benefits made me want to rethink it.
OdpowiedzUsuńhttps://sarahrizaga.blogspot.com/
I urge you to like them again because it is worth for health :)
UsuńSłyszałam o nim wiele dobrego :-)
OdpowiedzUsuńI to bardzo wiele :)
UsuńBardzo lubię kiwi, ale nie miałam pojęcia o tym, że posiada tyle właściwości! :) Bardzo interesujący post.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
No widzisz, człowiek się uczy całe życie :)
Usuń