Szukaj na stronie

Domowy sos pomidorowy

Bardzo prosty do wykonania domowy sos pomidorowy. 


Tak jak obiecałam na FB w relacji, dzisiaj otrzymujecie przepis na pyszny domowy sos pomidorowy. Świetnie nadaję się na szybkie dania lub do zabrania w podróż. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, wystarczy parę kilogramów pomidorów i kilka słoików. Resztę rzeczy potrzebnych do wykonania zapewne już każdy posiada w swojej kuchni, więc nie ma co czekać i brać się do roboty. :) 

Co więcej, ruszam z filmami na YouTube i każdy przepis, który wymaga więcej roboty np. ciasta czy większe desery lub obiady będę filmowała. Wiele osób już mi o tym doradzało, więc zakasałam rękawy i może coś z tego będzie. Oczywiście jest to mój pierwszy film i niestety jeszcze nie do końca się zapoznałam z niektórymi opcjami, ale już wiem, żeby nakręcać film w innej pozycji kamery..Obiecuję następnym razem poprawę jakości filmów, aby wygodniej się Wam oglądało :) 

FILM ZNAJDZIECIE TUTAJ I OCZYWIŚCIE ZACHĘCAM DO SUBSKRYBOWANIA MOJEGO KANAŁU NA YOUTUBE
Zalecam, aby przełączyć się bezpośrednio na stronę YT z okna poniżej.


Składniki:
  • 4-5 kg sparzonych wrzątkiem pomidorów
  • 5 średnich słoików (zależy od gatunku pomidorów, ile wyjdzie gęstego sosu)
Przygotowanie:
  • Sparzone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Nie obieramy ze skórki, chyba że bardzo chcecie. 
  • Pokrojone pomidory blendujemy (dlatego nie obieram ze skórek).
  • Stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 1 godziny, co jakiś czas mieszając. Podczas gotowania  woda będzie odparowywać, a wtedy sos gęstnieje. 
  • Gęsty i gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zostawiając około 1 cm wolnego od wieczka. Zakręcamy szczelnie uważając, aby nie przekręcić! 
  • Do większego garnka na spód kładziemy ściereczkę, układamy słoiki i między nimi wciskamy kolejną ścierkę (nie jest to konieczne, ale wtedy jest pewność, że słoiki nie będą o siebie uderzać). Zalewamy ciepłą wodą (szybciej się zagotuje) do wysokości 3/4 słoików.  
  • Od momentu zagotowania wody pasteryzujemy na małym ogniu ok. 15 minut. 
  • Wyjmujemy, osuszamy i stawiamy do góry dnem na ścierce w chłodnym miejscu (sprawdźcie, czy wszystkie są szczelne, jeśli któryś nie złapał, zakręćcie go porządnie!).



11 komentarzy:

  1. Za sosem pomidorowym zbytnio nie przepadam, ale przepis na pewno komuś się przyda :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję przepis! Tyle razy szukaliśmy do pizzy jakiegoś dobrego i żaden nam nie pasował.

    OdpowiedzUsuń
  3. moja babcia orbi zdecydowanie najlepsyz sos pomidorowy ever D musze się do niej wybrać na nauki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki domowy jest super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy sos pomidorowy to super dodatek do makaronu i innych dań :) powodzenia z filmowymi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger