Domowy sos pomidorowy
lutego 16, 2020
/
11
Bardzo prosty do wykonania domowy sos pomidorowy.
Tak jak obiecałam na FB w relacji, dzisiaj otrzymujecie przepis na pyszny domowy sos pomidorowy. Świetnie nadaję się na szybkie dania lub do zabrania w podróż. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, wystarczy parę kilogramów pomidorów i kilka słoików. Resztę rzeczy potrzebnych do wykonania zapewne już każdy posiada w swojej kuchni, więc nie ma co czekać i brać się do roboty. :)
Co więcej, ruszam z filmami na YouTube i każdy przepis, który wymaga więcej roboty np. ciasta czy większe desery lub obiady będę filmowała. Wiele osób już mi o tym doradzało, więc zakasałam rękawy i może coś z tego będzie. Oczywiście jest to mój pierwszy film i niestety jeszcze nie do końca się zapoznałam z niektórymi opcjami, ale już wiem, żeby nakręcać film w innej pozycji kamery..Obiecuję następnym razem poprawę jakości filmów, aby wygodniej się Wam oglądało :)
FILM ZNAJDZIECIE TUTAJ I OCZYWIŚCIE ZACHĘCAM DO SUBSKRYBOWANIA MOJEGO KANAŁU NA YOUTUBE
Zalecam, aby przełączyć się bezpośrednio na stronę YT z okna poniżej.
Składniki:
- 4-5 kg sparzonych wrzątkiem pomidorów
- 5 średnich słoików (zależy od gatunku pomidorów, ile wyjdzie gęstego sosu)
- Sparzone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Nie obieramy ze skórki, chyba że bardzo chcecie.
- Pokrojone pomidory blendujemy (dlatego nie obieram ze skórek).
- Stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 1 godziny, co jakiś czas mieszając. Podczas gotowania woda będzie odparowywać, a wtedy sos gęstnieje.
- Gęsty i gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zostawiając około 1 cm wolnego od wieczka. Zakręcamy szczelnie uważając, aby nie przekręcić!
- Do większego garnka na spód kładziemy ściereczkę, układamy słoiki i między nimi wciskamy kolejną ścierkę (nie jest to konieczne, ale wtedy jest pewność, że słoiki nie będą o siebie uderzać). Zalewamy ciepłą wodą (szybciej się zagotuje) do wysokości 3/4 słoików.
- Od momentu zagotowania wody pasteryzujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
- Wyjmujemy, osuszamy i stawiamy do góry dnem na ścierce w chłodnym miejscu (sprawdźcie, czy wszystkie są szczelne, jeśli któryś nie złapał, zakręćcie go porządnie!).
Za sosem pomidorowym zbytnio nie przepadam, ale przepis na pewno komuś się przyda :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Ja to nie wyobrażam sobie dnia bez pomidora :P
UsuńZapisuję przepis! Tyle razy szukaliśmy do pizzy jakiegoś dobrego i żaden nam nie pasował.
OdpowiedzUsuńSuper! Mam nadzieję, że posmakuje :)
Usuńmoja babcia orbi zdecydowanie najlepsyz sos pomidorowy ever D musze się do niej wybrać na nauki :D
OdpowiedzUsuńBabcie zawsze mają dobre przepisy :)
UsuńTaki domowy jest super :-)
OdpowiedzUsuńDomowy sos pomidorowy to super dodatek do makaronu i innych dań :) powodzenia z filmowymi przepisami :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDomowy sos jest najlepszy <3
OdpowiedzUsuńWiadomo :)
Usuń