Sernik z orzeszkami
stycznia 17, 2020
/
21
Sernik i orzechy to połączenie dwóch moich ulubionych elementów.
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: tanie
Ten sernik jest czymś niesamowitym! Nie sądziłam, że efekt końcowy przejdzie aż tak moje oczekiwania. Bałam się, że przesadzę z ilością orzeszków i wtedy będzie za słony, ale teraz już wiem, że powinnam dać ich nawet więcej!
Ciasto powstało z połączenia dwóch moich ulubionych rzeczy-sernika i orzechów. Baza sernika wykonana dość standardowo, podobna do sernika królewskiego (oczywiście przepis jest również na mojej stronie TUTAJ). Tym razem postawiłam na tanie i ogólnie dostępne orzeszki ziemne, choć na co dzień sięgam po nerkowca czy włoskie. Uwielbiam połączenie słodkiego ze słonym i zazwyczaj stosowałam je w mniejszych deserach. Raz już wykonałam podobny przepis na ala snickersa z kaszy jaglanej i wiedziałam, że jeszcze kiedyś powtórzę to połączenie w cieście. Padło na sernik i chwała mi za to! :D
Degustatorzy tak się nim zajadali, że od razu połowa blaszki zniknęła. A to oznacza, że jest NAPRAWDĘ PRZEPYSZNY! Przepis jest wykonany w dużej prostokątnej blaszce, dzięki czemu takie ciacho świetnie pasuje na spotkania rodzinne.
Wartość odżywcza 1 kawałka (24)
185 kcal B 6 g W 10 g T 13 g
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki (ja dałam mieszankę gryczanej z owsianą bg)
- 4 żółtka
- 125 g masła
- pół szklanki słodzika/cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki śmietany
- 1 kg twarogu
- 1 duża śmietana 12% (360g)
- 50 g masła rozpuszczonego
- 4 jajka + 4 białka
- 150 g orzeszków ziemnych
- pół szklanki słodzika/cukru lub więcej wedle uznania
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
ciasto
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, z czego jedna większa na spód i mniejsza na wierzch. Schładzamy w zamrażarce.
- Orzechy pokruszyć dobrze (np. wałkiem) lub zmiksować z odrobiną wody na masę.
- Wszystkie białka(8) ubijamy na sztywno.
- Do masy serowej dodajemy orzeszki, żółtka, słodzik, śmietanę, rozpuszczone masło i miksujemy do połączenia składników. Na koniec białka i miksujemy na małych obrotach.
- Dużą formę do pieczenia wykładamy papierem i ścieramy większą część schłodzonego ciasta na tarce o dużych oczkach. Lekko przyklepujemy i wylewamy na to masę serową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 60 minut.
- Przygotowujemy dopiero, gdy sernik się upiecze i ostudzi. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy wierzch ciasta.
- Lub zamiast polewy możecie posypać wierzch cukrem pudrem.
Zapraszam również po przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia, również w wersji słodko-słonej
Z takimi dodatkami sernik musi być pyszniutki:)
OdpowiedzUsuńOj jest! :)
Usuńjak ja kocham serniki!
OdpowiedzUsuńI prawidłowo ! :)
UsuńGdybym tylko mogła jeść ser :)
OdpowiedzUsuńNietolerancja to jednak coś bardzo nieprzyjemnego, współczuje :( Na szczęście w dzisiejszych czasach jest wiele zamienników :)
UsuńBardzo smakowity sernik, dodatek orzeszków to ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAch te serniczki... ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńI to nie jednemu :)
UsuńPyszności :) super przepis.
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek kochana :-)
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu sernika jeszcze nie próbowałam :) Muszę to zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak koniecznie! :)
UsuńDo kawusi by mi się przydał :-)
OdpowiedzUsuńW sam raz :)
UsuńKasiu bardzo mi się spodobał twój przepis i na pewno go upiekę
OdpowiedzUsuńTen serniczek jest genialny! Smakował całej rodzince! :)
OdpowiedzUsuńforemka 25x35?
OdpowiedzUsuńtak moze byc. Forma najlepsza z tych większych
Usuń