Szukaj na stronie

Sernik z orzeszkami


Sernik i orzechy to połączenie dwóch moich ulubionych elementów. 
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: tanie


Ten sernik jest czymś niesamowitym! Nie sądziłam, że efekt końcowy przejdzie aż tak moje oczekiwania. Bałam się, że przesadzę z ilością orzeszków i wtedy będzie za słony, ale teraz już wiem, że powinnam dać ich nawet więcej!

Ciasto powstało z połączenia dwóch moich ulubionych rzeczy-sernika i orzechów. Baza sernika wykonana dość standardowo, podobna do sernika królewskiego (oczywiście przepis jest również na mojej stronie TUTAJ). Tym razem postawiłam na tanie i ogólnie dostępne orzeszki ziemne, choć na co dzień sięgam po nerkowca czy włoskie. Uwielbiam połączenie słodkiego ze słonym i zazwyczaj stosowałam je w mniejszych deserach. Raz już wykonałam podobny przepis na ala snickersa z kaszy jaglanej i wiedziałam, że jeszcze kiedyś powtórzę to połączenie w cieście. Padło na sernik i chwała mi za to! :D

Degustatorzy tak się nim zajadali, że od razu połowa blaszki zniknęła. A to oznacza, że jest NAPRAWDĘ PRZEPYSZNY! Przepis jest wykonany w dużej prostokątnej blaszce, dzięki czemu takie ciacho świetnie pasuje na spotkania rodzinne.

Wartość odżywcza 1 kawałka (24)
185 kcal B 6 g W 10 g T 13 g

Składniki:
ciasto
  • 3 szklanki mąki (ja dałam mieszankę gryczanej z owsianą bg)
  • 4 żółtka
  • 125 g masła
  • pół szklanki słodzika/cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki śmietany
masa serowa
  • 1 kg twarogu
  • 1 duża śmietana 12% (360g)
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • 4 jajka + 4 białka
  • 150 g orzeszków ziemnych 
  • pół szklanki słodzika/cukru lub więcej wedle uznania
polewa lub posypać tylko cukrem pudrem
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
ciasto
  • Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, z czego jedna większa na spód i mniejsza na wierzch. Schładzamy w zamrażarce. 
masa serowa
  • Orzechy pokruszyć dobrze (np. wałkiem) lub zmiksować z odrobiną wody na masę. 
  • Wszystkie białka(8) ubijamy na sztywno.
  • Do masy serowej dodajemy orzeszki, żółtka, słodzik, śmietanę, rozpuszczone masło i miksujemy do połączenia składników. Na koniec białka i miksujemy na małych obrotach.
  • Dużą formę do pieczenia wykładamy papierem i ścieramy większą część schłodzonego ciasta na tarce o dużych oczkach. Lekko przyklepujemy i wylewamy na to masę serową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 60 minut. 
polewa
  • Przygotowujemy dopiero, gdy sernik się upiecze i ostudzi. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy wierzch ciasta.
  • Lub zamiast polewy możecie posypać wierzch cukrem pudrem.


Zapraszam również po przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia, również w wersji słodko-słonej



21 komentarzy:

  1. Z takimi dodatkami sernik musi być pyszniutki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nietolerancja to jednak coś bardzo nieprzyjemnego, współczuje :( Na szczęście w dzisiejszych czasach jest wiele zamienników :)

      Usuń
  3. Bardzo smakowity sernik, dodatek orzeszków to ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach te serniczki... ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :) super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. W takim wydaniu sernika jeszcze nie próbowałam :) Muszę to zrobić koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do kawusi by mi się przydał :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu bardzo mi się spodobał twój przepis i na pewno go upiekę

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten serniczek jest genialny! Smakował całej rodzince! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger