Rafaello jaglane z czekoladą bez pieczenia
stycznia 24, 2020
/
22
Do słynnego ciasta Rafaello zamiast słodkich i ciężkich mas, świetnie nadaje się tutaj kasza jaglana.
Przygotowanie: 25 minut
Koszt: tanie
Przygotowanie: 25 minut
Koszt: tanie
Ostatnio bardzo polubiłam ciasta na zimno i to w jak najbardziej zdrowej wersji. Szukam zamienników do słynnych ciast, w których jest mnóstwo słodkiej i ciężkiej masy. Tym razem wpadłam na pomysł, aby poszaleć z Rafaello.
Każdy zna małe białe kulki, w zdrowszych lub nieco innych wariantach, to czego by nie spróbować z ciastem. Co najlepsze do tego deseru nie jest wymagana duża ilość składników oraz jest tanie w kosztach, co więcej jest banalnie proste do wykonania.
Ciasto jest dość sycące, dzięki czemu nie zjecie za dużo takiego deseru, a druga dobra wiadomość to to, że Wasz cukier nie wystrzeli w kosmos tak jak po zjedzeniu standardowego ciasta z tą nazwą. Ja dałam minimalną ilość słodzika, czyli pół szklanki jak na taką ilość kaszy. Moje ciasto nie było słodkie, bo postawiłam na aromat kaszy i kokosa, ale jeśli chcecie nieco więcej słodyczy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać nawet i szklankę.
Możecie zrezygnować z polewy czekoladowej i posypać wierzch tylko kokosem. Ciasto najlepiej smakuje oraz kroi się, gdy jest dobrze schłodzone.
Wartość odżywcza 1 kawałka (12)
234 kcal B 5 g W 18 g T 15 g
Składniki:
masa
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 200 g wiórków kokosowych
- pół szklanki lub więcej słodzika/cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- kokos/zmielone orzechy na posypkę
- Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w 3 szklankach mleka. Jak prawidłowo ugotować kaszę podsyłam LINK.
- Do ugotowanej kaszy, dolewamy wodę oraz wiórki kokosowe ze słodzikiem/cukrem. Mieszamy do połączenia składników i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Lekko ostudzoną masę blendujemy. Ja postawiłam na niego grubszą strukturę, ale możecie zblendować ją do gładkiej masy wedle uznania.
- Spód formy (22) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy. Przekładamy masę jaglaną dobrze dociskając i wkładamy do lodówki.
- Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy na ciasto. Posypujemy dodatkami wedle uznania i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Zapraszam również po przepis na ciasto również z kaszy jaglanej w wersji orzechowo kokosowej
to ja chcę solidny kawałek:)
OdpowiedzUsuńProszę częstuj się :D
UsuńRewelacja. Robiłam podobne ciacho <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj takie rafaello chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto :-) z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się, jest przesmaczne!
UsuńŚwietne :) Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDzieki za wspaniale przepisy pare sobie spisalam bede robi fajne bo bez pieczenia . Proste a jkaze smaczne Irena
OdpowiedzUsuńDziękuje Irenko :) Mam nadzieję, że będą Ci smakować tak samo jak mi :)
UsuńPychota! Wszystko co z kokosem uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńTo te ciacho na pewno będzie Ci smakowało :)
UsuńRobię jagielnik z czekoladą i granatem. Z kokosem tez musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńZ granatem musi fajnie smakować :)
UsuńTa kasze gotuje się najpierw z wodą a potem z mlekiem czy jak ?
OdpowiedzUsuńNajpierw gotujemy na mleku, potem dolewamy wody i wiórki kokosowe gotując jeszcze chwilkę. Mleko wsiąknie w kasze na poczatku, dlatego aby masa nie była zbyt sucha i ładnie połączyła się w wiórkami dolewamy wody jeszcze na koniec :)
UsuńZastanawiam się czy ciasto nie sypie sie przy krojeniu ?? :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy ciasto nie sypie się przy krojeniu?? :) Czy ma zwarta konsystencję?
OdpowiedzUsuńNie wytrzymałam i zrobiłam ��
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne!!
cieszę się że ci posmakowało;)
UsuńOj bardzo i nie tylko mnie..rodzina zachwycona. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dostawać takie wiadomości! :)
Usuń