Murzynek z wiórkami kokosowymi
stycznia 09, 2020
/
13
Szybki murzynek z dodatkiem wiórków kokosowych na maślance bez jajek.
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: tanie
Hejka! Obserwując, jak zachwycają Was przepisy z dodatkiem wiórków kokosowych, postanowiłam iść dalej tą pyszną drogą. Tym razem wykonałam ciasto, które jest każdemu znane, lecz oczywiście nieco eksperymentując, Wystarczyło dodać wiórki kokosowe, aby zwykły murzynek nabrał nowego przepysznego smaku! Co więcej, przepis nie zawiera ani jajek, ani masła, a i tak jest mokry i pyszny!
Ciasto wykonuje się bardzo szybko, a dla sprawnej i żwawej ręki nawet nie potrzeba używać miksera wystarczy trzepaczka. Maksymalnie 30 minut roboty plus pieczenie i po chwili ostygnięcia ciasto można już zajadać. Ten przepis świetnie się sprawdzi na szybkie wypieki z tzw. niespodziewanych gości.
Wartości odżywcze 1 kawałka (10)
139 kcal B 3 g W 16 g T 7 g
Składniki:
▪ 2 szklanki mąki (ja dałam owsianą)
▪ 1 szklanka maślanki lub kefiru w temp. pokojowej
▪ 2 łyżki oleju
▪ 1 łyżeczka sody
▪ 1 łyżka kakao
▪ 4 łyżki dżemu ulubionego (ja dałam wiśniowy)
▪ 4 łyżki wiórków kokosowych
▪ dosłodzić wedle uznania
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy kakao i wiórki kokosowe. Mieszamy do połączenia.
2. Maślankę lub kefir łączymy z olejem i dokładnie mieszamy na koniec dodając dżem i dosładzając wedle uznania.
3. Mokre składniki łączymy z suchymi i dokładnie miksujemy. Formę do pieczenia (mała keksówka) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 30 minut.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
Pysznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńapetyczne ciasto
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAle to musi być pychotka :)
OdpowiedzUsuńA jest i to bardzo! :)
UsuńPychoty! Na maślance musi być niezwykle delikatny :D
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńBardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńRobię już drugi raz, pyszne 😊
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuję! :)
Usuń