Domowe rozgrzewające herbaty
stycznia 14, 2020
/
10
Zamiast kupować gotowe mieszanki, najczęściej nafaszerowane dodatkami, polecam wykonać domową wersję herbatek rozgrzewających.
Zima jest tylko w kalendarzu jak na razie, co nie znaczy, że nie marzą nam się herbatki rozgrzewające. Pomagają nie tylko w zimne dni, ale też w chorobie. Niektórzy lubią napić się takich naparów nacodzień, bo w tym gustują.
Oczywiście nie będę proponowała tych z tzw. prądem rozgrzewającym, a naturalnymi składnikami. Sama jestem wielką fanką herbat i gdy jestem w domu, często przygotowuję sobie różne. Dodatkowo jest to dobry sposób na przemycenie wody do organizmu, której trzeba też dostarczać odpowiedni ilości. Jeśli ciężko idzie Wam picie samej wody, herbatki również uzupełniają ten składnik.Do stworzenia domowej rozgrzewającej herbaty nie trzeba wiele. Wystarczy zacząć od podstawy, czyli ulubionej herbaty.
- czarna-najbardziej popularna i klasyczna. Przy produkcji przechodzi proces fermentacji, który nadaje mocnego smaku.
- zielona-lepsza odmiana czarnej herbaty. Produkowana z tej samej rośliny co czarna, lecz nie przechodzi procesu fermentacji, dzięki zachowuje większość chemicznych właściwości.
- czerwona-pomagająca w procesach trawiennych. Powstaje z krótko suszonej zielonej herbaty i przechodzi proces post-fermentacji.
- biała-produkowana jest z pąków i najmłodszych listków. Z tego też powodu uznawana jest często za gatunkowo najlepszej jakości produkt dostępny na polskim rynku.
- yerba mate-napój przyrządzany z listków i gałązek Ostrokrzewu paragwajskiego. Swoją popularność zawdzięcza niezwykłym właściwościom pobudzającym, wzmacniającym, oczyszczającym.
Po wybraniu naszej ulubionej herbaty czas na dodatki, czyli meritum. Przedstawię Wam propozycję, które powinny posmakować każdemu i ze składników ogólnie dostępnych.
- Owoce
- grapefruit
- pomarańcza
- cytryna
- limonka
- jabłka
- maliny
- truskawki
- Bakalie
- rodzynki
- suszona żurawina
- suszona śliwka
- suszone morele
- Przyprawy
- pieprz ziarnisty
- goździki
- cynamon
- imbir
- gałka muszkatołowa
- Inne
- miód
- syrop malinowy
- syrop wiśniowy
- owoce dzikiej róży
- owoce głogu
- kwiat lipy
HERBATA Z IMBIREM
Składniki:
- ulubiona herbata
- korzeń imbiru
Umyty imbir kroimy w plastry i dodajemy do zalanej wrzątkiem herbaty. Parzymy 4 minuty pod przykryciem.
HERBATKA MALINOWA Z CYNAMONEM
Składniki:
- ulubiona herbata
- łyżeczka cynamonu
- 2 goździki
- miód
- owoce lub syrop malinowy
Do herbaty dodajemy cynamon i goździki oraz miód i owoce lub syrop malinowy. Zalewamy wrzątkiem i pijemy po około 20 minutach zaparzania.
HERBATKA Z JABŁKIEM, CYNAMONEM I ŻURAWINĄ
- 2 ulubione herbaty
- laska cynamonu
- gwiazda anyżu
- średnie jabłko
- garść suszonej żurawiny
- miód do dosłodzenie
Herbatę zaparzamy razem z cynamonem i anyżem w dzbanku. Dodajemy półplasterki jabłka i garść suszonej żurawiny. Dosładzamy miodem, ale nie gdy jest jest jeszcze wrzątek, a dopiero jak trochę przestygnie.
HERBATKA Z CYNAMONEM I POMARAŃCZĄ
Składniki:
- 2 ulubione herbaty
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 2 goździki całe,
- średnie jabłko
- 1 pomarańcza obrana ze skórki.
- miód do dosłodzenia
Do filiżanek włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystko zalać gorącą herbatą, dosłodzić do smaku miodem.
HERBATKA Z CYTRYNĄ I MIODEM
- ulubiona herbata
- 1 cytryna,
- łyżeczka miodu
Do wrzątku dodajemy herbatę, dodajemy 2 plastry cytryny razem ze skórką i po paru minutach (już nie do wrzątku) miód.
HERBATKA Z KWIATEM LIPY I MALINĄ
- ulubiona herbata
- 2 łyżeczki kwiatów lipy
- 1 łyżeczka owocu maliny lub syropu
- miód
HERBATKA Z RÓŻĄ I MALINĄ
Składniki:
- garść suszonych owoców róży
- 1 łyżka soku z malin
- 2-3 goździki
- szczypta cynamonu
- pół cytryny,
- pół pomarańczy.
Do dużego kubka wsypujemy różę, goździki i cynamon. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut do naciągnięcia. Przecedzamy, dodajemy sok z malin, po plasterku obranej cytryny i pomarańczy oraz sok wyciśnięty z pozostałych połówek cytryny i pomarańczy. Najlepiej parzy się taką herbatkę w kubku z wewnętrznym sitkiem. Wtedy wsypuje się różę, goździki i cynamon do sitka, a potem sitko wyjmuje. Jeśli róża jest suszona bez pestek, to lepiej pozostawić ją w herbacie i zjeść razem z plasterkami cytryny i pomarańczy.
HERBATKA IMBIROWO CYTRYNOWA
- 2 ulubione herbaty
- 10 g świeżego imbiru
- skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- miód
Obieramy imbir i kroimy go w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Skórkę z cytryny kroimy w cienkie paseczki. Do małego garnka wkładamy imbir i skórkę z cytryny. Zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Do czajniczka wsypać herbatę i zalać ją przygotowanym wywarem z imbiru i skórki cytrynowej. Przykryć czajniczek. Po około 7-10 minutach zamieszać. Nalewać do kubka przez sitko. Do każdej porcji dodać łyżeczkę soku z cytryny i miodu.
Mam nadzieję, że spodobał się Wam artykuł i zaczniecie robić domowe herbatki z dodatkami. Zdrowo, smacznie i słodko :)
uwielbiam zimowe herbatki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam herbatki. Pyszne propozycje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszne propozycje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszne pomysły.
OdpowiedzUsuńUwielbiam herbaty przez cały rok, a te zimowe mają pyszny smak i zapach :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa lubię do zielonej lisciastej dorzucić kawałki mandarynki :)
OdpowiedzUsuńO to jest świetne połączenie też :)
Usuń