Babeczki kokosowe bez pieczenia
Babeczki bez pieczenia na zimno o mocno kokosowym smaku.
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: tanie
Witajcie w nowym roku! Mam nadzieje, że głowy za bardzo nie bolą po sylwestrowych nocach i nogi od tańczenia :) Nowy rok, nowi my i nowe postanowienia. Wiele z Was pewnie nie praktykuje takiej zasady, ale część z pewnością, dlatego tej drugiej części życzę, aby się one spełniły!
Ten rok zaczynam wpisem na słodko. Deser nie dość, że wygląda obłędnie, to smakuję również bardzo dobrze. Babeczki wykonane na wzór słynnych ciastek czarno białych Oreo, choć tylko tyle mają w nimi tak naprawdę wspólnego. Spód co prawda został wykonany z ciastek, ale akurat nie tych tylko zwykłych herbatników z dodatkiem kakao, a góra to przepyszny kokos połączony z miodem.
Składniki: (6-7 szt)
ciemna warstwa
▪ 60 g ciastek
▪ 70 g masła rozpuszczonego
▪ 1 łyżka kakao
biała warstwa
▪ 100 g wiórków kokosowych
▪ 30 g masła rozpuszczonego
▪ 2 łyżki miodu lub syropu
Przygotowanie:
1. Ciastka kruszymy, dodajemy masło i kakao. Dokładnie mieszamy i wylepiamy spód formy do babeczek. Ja metalową formę wyłożyłam papilotkami, wygodniej jest potem wyjąć. Wstawiamy do lodówki
2. Wiórki kokosowe, masło oraz miód dokładnie łączmy ze sobą i wykładamy na schłodzony spód. Dociskamy, aby masa się dobrze skleiła i gotowe babeczki wsadzamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
mniam, wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPomysł doprawdy na medal! Pysznie, smacznie, no i najważniejsze, kokosowo!!! Dziękuję i serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuńCieszę się że przepis się spodobał:)
UsuńAle rewelacja <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńŚwietny pomysł i jaki prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńDa się miód zastąpić czymś z niższym IG?
OdpowiedzUsuńmiód mam za.zadanie skleić masę i lekko ją osłodzić, takze myślę że możesz go pominąć i dać np wiecej masła i czymś dosłodzić np slodzikiem zmielonym. kazdy inny syrop będzie miał dość wysokie IG z tego.co pamietam
Usuń