Sernik z brzoskwinią i bezą pod maślaną kruszonką
grudnia 08, 2019
/
27
Puszysta masa serowa i słodka brzoskwinia z bezą pod maślaną kruszonką.
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: tanie
Co tu dużo mówić, zdjęcia same za siebie wskazują, że nie odpuszczam produkcji serników. :) Tym razem mam dla Was przepis na dużą blachę sernika ze słodką brzoskwinią i bezą. Ciasto kruche jest mocno maślane a w połączeniu z puszystą masą serową i resztą dodatków tworzy super smak!
Śmiem twierdzić, że śmiało może stanąć obok sernika królewskiego, bo oba przepisy mają dużo wspólnego. Jeden i drugi gości w moim domu już lata, przepisy przechodzą pokolenia z babci na mamę no i ja je tylko lekko modyfikuję pod względem słodkości czy rodzaju mąki.
Sernik oczywiście polecam wykonać na święta, zapewniam że każdemu zasmakuje. Mam nadzieję, że u Was będą również oba serniki tak jak u mnie-ten oraz królewski. :)
Wartości odżywcze 1 kawałka (24):
245 kcal B 12 g W 13 g T 16 g:
Składniki:
ciasto
▪ 3 szklanki mąki (orkiszowa pełnoziarnista)
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪ 250 g masła zimnego
▪ 5 żółtek
▪ 3 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik)
masa serowa
▪ 1 kg twarogu
▪ 3 jajka
▪ 120 g masła miękkiego
▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
▪ pół szklanki słodzika/cukru
▪ ok. 500 g brzoskwiń (mogą być z puszki)
beza
▪ 5 białek
▪ 3/4 szklanki cukru pudru (zmielony słodzik)
+cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Wyrabiamy ciasto i na koniec dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na pół. Owijamy w folię spożywczą i wsadzamy do zamrażalnika.
2. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Jajka miksujemy ze słodzikiem/cukrem i masłem do puszystości i stopniowo dodajemy twaróg. Na koniec przy małych obrotach dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia.
3. Formę (37x26) wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem.
4. Najpierw jedną połówkę dobrze schłodzonego ciasto ścieramy na tarte o grubych oczkach jako spód, lekko uklepujemy. Następnie wykładamy masę serową, potem brzoskwinie i na koniec bezę. Ścieramy na wierzch drugą połówkę ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ PO PRZEPIS NA WYŻEJ WSPOMINANY SERNIK KRÓLEWSKI
Pyszności! :) Oj, zjadłabym taki serniczek <3
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie :D
Usuńkocham serniczki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoja babcia robiła takie serniki *.* Twój smakowicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Próbuj a nie pożałujesz :)
UsuńMoja mama piekła taki na każde święta :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńU mnie również na każde święta jest :)
UsuńYum.
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję 😊
OdpowiedzUsuńŚliczny, chętnie zjadłabym taki serniczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wygląda :) Ja niestety nie umiem piec takich pyszności, najprostsze muffiny to max moich możliwości w kwestii
OdpowiedzUsuńwypieków :P
Na pewno nie jest tak źle :D Praktyka i nauka czyni z nas mistrzów, także trzeba być pozytywnie nastawionym i próbować swoich sił! :)
UsuńCudowny serniczek :) Uwielbiam dodatek owoców w sernikach, a brzoskwinie pasują idealnie :D
OdpowiedzUsuńZGadza się :)
UsuńUwielbiam to ciasto :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam makowce i serniki oraz ciasta kawowe:)
OdpowiedzUsuńWszystko co najlepsze :D
UsuńTo jeden z najlepszych serników jakie znam, dawno go już nie piekłam:)
OdpowiedzUsuńTo trzeba nadrobić :D
UsuńKasiu wspaniały sernik
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń