Pierniki kokosowe
grudnia 24, 2019
/
11
Ekspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku.
Przygotowanie:30 minut
Koszt: tanie
Wreszcie nadszedł dzień przez wielu oczekiwany, czyli święta! Choć śniegu za oknem niestety zero i temperatura bardziej przypomina jeszcze jesień, to z pewnością w Waszych domach odczuwa się świąteczny nastrój. Choinki ubrane, domy przystrojone, teraz czas na szykowanie stołu i przyjęcie gości do Wigilijnej kolacji.
Jeśli jeszcze na ostatnią chwilę czekaliście z wypiekami, mam nadzieję, ze mój przepis na pierniki Wam przypadnie do gustu i zdążycie je jeszcze wykonać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby je wykonać również w inny dzień :P.
Pierniki są miękkie i przepyszne a dopełnia je połączenie smaków-kokosowego i przyprawy do piernika. Nie wykańczałam ich lukrem, bo to mają być w końcu ekspresowe pierniczki, dlaczego oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą.
Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY. Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki.
Mąka pszenna Szymanowska, wyprodukowana przez Polskie Młyny, powstała na bazie wyłącznie wysokiej jakości zbóż dojrzewających w najlepszych warunkach. Jej konsystencja jest bardzo delikatna i sypka, pozbawiona bryłek i zanieczyszczeń.
Polskie Młyny to największy polski producent mąki, a Mąka Szymanowska jest najczęściej wybieraną paczkowaną mąką w Polsce. Szacunek do chleba, tak mocno zakorzeniony w polskiej tradycji jest dla nas największym zobowiązaniem i źródłem inspiracji. Z najwyższą dbałością odnosimy się więc do mąki oraz wszystkich produktów z niej wytwarzanych. Dbałość o jakość i smak naszych wyrobów stanowi fundament naszej działalności. Zależy nam, by tradycja i doświadczenie zdobyte w przeciągu wieku naszej działalności widoczne były w każdym z naszych produktów.
Ich strony
Składniki:
- 250 g mąki Szymanowskiej
- 100 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
- 100 g daktyli namoczonych (lub śliwek/żurawiny/rodzynek)
- 20 g oleju
- 1 jajko
- 100 g mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- Jeśli nie macie mąki kokosowej, wiórki zmielcie np. w młynku do kawy lub melakserze. Daktyle lub inne owoce suszone zalać wrzątkiem, aby namiękły. Potem je miksujemy, aby nie było większych kawałków.
- Wysypujemy na blat mąkę i wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.
- Mleko mieszamy z jajkiem i olejem.
- Na suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części.
- Każdą część rozwałkowujemy na placek i wykrawamy foremką pierniczki. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopniu 12 minut.
- Ostygnięte dekorujemy wedle uznania. Ja oprószyłam delikatnie cukrem pudrem i polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą.
To zdecydowanie coś dla mnie <3
OdpowiedzUsuńCieszę się że trafiłam w gusta :)
UsuńPrezentują się bardzo smakowicie :D Przepis wypróbuję z wielką przyjemnością :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Świetne pierniczki, na pewno pięknie wyglądały na świątecznym stole.
OdpowiedzUsuńPasowały idealnie :)
Usuńbardzo fajny ten dodatek kokosa
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne pierniczki! :) Szczęśliwego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i Tobie również :)
UsuńSuper, bardzo lubię kokosowy smak :) szczęśliwego Nowego Roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i Tobie Madziu również :)
Usuń