Sernik dyniowy na kruchym spodzie
Sernik z dodatkiem dyni zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem każdego!
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: tanie
Moi drogi czytelniczy, dzisiaj mam dla Was przesmaczny bombowy przepis na sernik pieczony z dodatkiem puree z dyni! Puszysta masa serowa w przepięknym złoto pomarańczowym kolorze na kruchym spodzie (w tym przypadku bezglutenowym na mące gryczanej). Każda osoba, która spróbowała kawałek ciasta była tak zachwycona smakiem, że nie obyło się bez dokładki! Sama jako wielka fanka wszelkich serników byłam z siebie dosłownie dumna, że udało mi się wykonać taki smaczny wypiek.
Puree z dyni można wykorzystać na wiele przepisów i nie mogłam go ominąć jako dodatek do sernika. Wcześniej wykorzystałam go do korzennego ciasta z jabłkami, który przepis znajdziecie na samym dole. Dodatkowo odsyłam do mojego artykułu, gdzie opisałam jak prawidłowo upiec sernik, aby nie opadł za bardzo i był puszysty TUTAJ.
Wartości odżywcze w 1 kawałku (12):
250 kcal B 20 g W 11 g T 13 g
Składniki:
spód
▪ 150 g mąki (u mnie gryczana)
▪ 60 g masła rozpuszczonego
▪ 2 żółtka
masa
▪ 3 żółtka
▪ 5 łyżek słodzika/cukru
▪ 5 białek
▪ 1 kg twarogu
▪ 350 g musu z dyni (można kupić gotowy)
▪ 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru)
▪ 50 g masła rozpuszczonego
Przygotowanie:
mus z dyni:
Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Następnie połówki kroimy na 4, tak aby wyszło nam 8 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy za pomocą widelca czy dynia jest miękka i wyjmujemy, aby ostygła. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych.
Lub kupujemy gotowe purre w słoiczku, ktore dostępne jest w większości większych sklepów.
2. Spód blachy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce i tworzymy spód lekko ugniatając. Można również od razu rozwałkować i przełożyć placek (ja robię kruszonkę, bo jest dla mnie łatwiej). Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
3. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem i masłem. Dodajemy mus z dyni, twaróg, budyń i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy białka i delikatnie miksujemy.
4. Masę przelewamy na spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 65 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i NIE otwieramy go. Potem zalecam studzenie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
Polecam również inne przepisy z wykorzystaniem dyni:
jak ja kocham serniki!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i smakowity przepis :)
OdpowiedzUsuńPycha! Z chęcią bym zjadła kawałek takiego smakowitego serniczka :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :D
UsuńUwielbiamy przepisy z dynią! Cudny serniczek :)
OdpowiedzUsuńDyniowego nie jadłam. Koniecznie muszę zrobić
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Będziesz zachwycona smakiem :)
UsuńMam słabość do serników, a dyniowy jesienią, to ciasto obowiązkowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szczególnie do kawy :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńApetyczny ten sernik, koloryzowany dynią! Genialny pomysł :). Dziękuję za udział w akcji. A.
OdpowiedzUsuńWięcej takich akcji proszę :)
Usuń