Murzynek z jabłkami
Mocno czekoladowe ciasto z soczystym jabłkiem i cynamonem.
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: tanie
Ciasto murzynek jest każdemu dobrze znane. Proste w wykonaniu i szybkie, mocno czekoladowe i pasuję do każdej okazji. Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem soczystych jabłek tzw. salceson. Moja wersja oczywiście nie zawiera białej mąki pszennej oraz żadnej niezdrowej margaryny. Wedle uznania możecie na wierzch dać polewę czekoladową, ja tym razem postawiłam na zwykły cukier puder (zmielony słodzik).
Wartość odżywcza 1 kawałka (12):
169 kcal B 5 g W 16 g T 8 g
Składniki:
▪ 2 szklanki mąki orkiszowej
▪ 1 szklanka mleka*
▪ pół kostki masła*
▪ 3 jajka* + pół szklanki słodzika/cukru
▪ 4 łyżki kakao
▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 3 jabłka + cynamon
*składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1. Jajka ucieramy ze słodzikiem/cukrem i masłem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec kakao. Wszystko dokładnie miksujemy.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem. Dorzucamy do masy i mieszamy łyżką.
3. Masę przekładamy do formy (22) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Do kawy kawałeczek by mi się przydał :-)
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczę :)
UsuńBardzo fajny przepis na pyszne ciacho z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMam sentyment do tego ciasta, pycha :)
OdpowiedzUsuńJuż nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłam murzynka, a tak go lubię
OdpowiedzUsuń💕
Czas nadrobić :P
UsuńZabieram kawałek i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńale fajny ten murzynek ;)
OdpowiedzUsuńOh wow great recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Najlepsze szybkie ciasto jakie można upiec
OdpowiedzUsuńzgadza się :)
UsuńZnam pod nazwą Leniwiec. Pycha.
OdpowiedzUsuń