Kotlety warzywno-drobiowe
Następstwo zwykłych kotletów mielonych. Warzywa nadają nowy smak i wygląd.
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: tanie
Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycję przepysznego obiadu, który jest zarazem znanym daniem, lecz wzbogaciłam go nieco o warzywa. Mnie osobiście dawno znudziły się zwykłe mielone i szukam cały czas jakiś to nowych alternatyw dla tego dania i tym razem trafiło na warzywa z dodatkiem sera żółtego. Kotleciki są dzięki temu dość sycące, że 3 sztukami spokojnie się najecie (oczywiście wszystko zależy od wielkości kotleta). Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem, jak i również z ryżem. Jeśli chodzi o ryż, to polecam na patelni jeszcze go podsmażyć z kurkumą-bomba smak!
Wartości odżywcze 1 porcji:
571 kcal B 57 g W 14 g T 31 g
Składniki: (2-3 porcje)
▪ 400 g mięsa mielonego
▪ 2 papryki
▪ 100 g sera żółtego
▪ 2 jaja
▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
▪ 3 łyżki koperku
▪ 400 g pieczarek
▪ sól, pieprz
▪ tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
1. Paprykę, pieczarki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce, jajka roztrzepujemy.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i formujemy kotleciki. Smażymy na patelni z obu stron.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
Ekstra przepis, fajnie spróbować kotletów w takiej niebanalnej wersji :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńsuper pomysł na smakowite kotleciki;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSuper pomysł na połączenie warzyw i mięsa, kotlety muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne kotleciki :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobiłam takie kiedyś podobne
OdpowiedzUsuńi na pewno były również smaczne :)
Usuń