Szarlotka z budyniem i kruszonką
sierpnia 04, 2019
/
21
Wersja podstawowa z dodatkiem budyniu zasmakuje każdemu.
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: tanie
Miłośnicy szarlotek z pewnością pokochają również i tę wersję! Sama jestem wielką fanką szarlotki w każdym wydaniu! Od mamy nauczyłam się wykonywać przepis podstawowy, a ja nieco go urozmaicam w nieco zdrowszą wersję chociaż w przypadku mąki. Zwykłą pszenną zamieniłam na orkiszową, zamiast cukru daje słodzik i margarynę zamieniać na masło. Małe zmiany a robią wielką różnicę. Jak zauważyliście dużo moich przepisów na duże blaszki, gdzie wykonujemy placki ja robię spód w formie kruszonki. Jest o wiele łatwiej, jeśli ktoś nie ma umiejętności przenoszenia ciasta bez uszkodzenia do formy. :)
Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem budyniu. Szarlotka sama w sobie jest dość mokra, dzięki soczystym jabłkom, a w połączeniu z budyniem zyskujemy całkiem nowy smak! Możecie urozmaicić nieco przepis i zamiast śmietankowej dać swój inny ulubiony smak budyniu, wtedy każda wersja będzie miała swój unikalny smak. Podzielcie się opinią, z jakim smakiem najbardziej Wam smakuje? :)
Wartość odżywcza 1 kawałka (24):
158 kcal B 4 g W 17 g T 8 g
Składniki:
ciasto
▪ 400 g mąki orkiszowej
▪ 2 jajka
▪ 200 g masła zimnego
▪ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 50 g cukru pudru (zmielony słodzik)
masa jabłkowa
▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared)
▪ 50 g słodzika/cukru
▪ 2 łyżeczki cynamonu
▪ 1 galaretka pomarańczowa
masa budyniowa
▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru
▪ 2 łyżki słodzika/cukru
▪ 3 szklanki mleka
Przygotowanie:
ciasto
1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki.
masa jabłkowa
2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka. Następnie kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do większego garnka razem ze słodzikiem/cukrem i cynamonem. Smażymy je ok.20 minut bez przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia.
masa budyniowa
3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie.
4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Zapraszam również po przepisy na inne moje szarlotki:
Szarlotka to moje ulubione ciasto, mogę jeść o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuńWIadomo! Dnia i nocy :)
Usuńdawno takiej szarlotki z budyniem nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńTo musisz koniecznie nadrobić ten stracony czas :D
UsuńNasza ulubiona :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzarlotka jest zdecydowanie na samym szczyście wśród naszych ulubionych ciast. Nigdy się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuńO tak, na moim również :)
UsuńWspaniała. Uwielbiam szarlotkę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSzarlotka to królowa ciast :) Pycha!
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
Usuńale przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńCudowna szarlotka! <3 Wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńSA przepyszne ja robię ale z kisielem
OdpowiedzUsuńa z kisielem to jeszcze nie miałam okazji próbować
UsuńFajny przepis
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńŚwietny przepis na pyszny deser! Fajne zdjęcia! Gratulacje :)
OdpowiedzUsuń