Orzechowo kokosowe ciasto z kaszą bez pieczenia
sierpnia 20, 2019
/
13
Niezwykle sycący deser z kaszy jaglanej z mnóstwem zdrowych składników.
Przygotowanie:30 minut
Koszt:Tanie
Uwielbiam ciasta na zimno z wykorzystaniem kaszy jaglanej! Zaraz po sernikach są to moje jedne z ulubionych. Nie wiele osób wie, że nadaję się ona do tworzenia takich słodkości i że użycie żelatyny tak jak w przypadkach serników jest zbędne. Kawałek tego ciasta napełni Wasze brzuchy na full, dzięki czemu raz, że spożyjecie jedną z najcenniejszych kasz, to jest w towarzystwie innych zdrowych składników. Wtedy i sumienie będzie spokojniejsze, że za przeproszeniem, nie nawpychaliście się tablicy mendelejewa z supermarketu tortu, który tak pięknie błyszczał za ladą i był w promocji. :)
Daktyle mają za zadanie tutaj maksymalnie osłodzić deser, a w połączeniu z orzechami i kokosem sprawia, że kubki smakowe oszaleją na tym punkcie. Może i ma trochę więcej kalorii, ale można przymknąć na to oko ze względu na wartości odżywcze tego ciasta.
Wartość odżywcza 1 porcji (12):
251 kcal B 4 g W 31 g T 12 g
Składniki:
spód
▪ szklanka daktyli (namoczonych wcześniej)
▪ 3/4 szklanki płatków jaglanych
▪ 1 łyżka oleju
▪ łyżeczka kakao
masa
▪ szklanka kaszy jaglanej
▪ 3 szklanki mleka
▪ 100 g wiórków kokosowych
▪ 2 łyżki masła orzechowego
▪ garść posiekanych orzechów
▪ 1,5 łyżki kakao
▪ mały banan
▪ 1 łyżka oleju
▪ dosłodzić wedle uznania
polewa
▪ 100 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
1. Składniki na spód blendujemy do połączenia i wykładamy spód formy (24). Wsadzamy do zamrażarki.
2. Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem. Gotujemy 2 szklanki mleka i wsypujemy kaszę. Pod koniec, gdy kasza wchłonie cały płyn, dolewamy resztę mleka, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i dosładzamy. Gotujemy jeszcze parę minut co chwilę mieszając.
3. Przestudzoną masę blendujemy z resztą składników i przekładamy na spód. Na koniec czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto dekorując wedle uznania. Wkładamy do lodówki na parę godzin.
Zapraszam również po przepisy na inne ciasta z wykorzystaniem kaszy jaglanej:
Czy można czymś zastąpić daktyle?
OdpowiedzUsuńDaktyle nadają charakterystycznego smaku i dodają słodkości ciastu, jeśli jednak musisz z nich zrezygnować proponuję inny rodzaj spodu.
Usuń-1,5 szklanki wiórków kokosowych
-60 g masła
Masło umieszczamy w rondelku na małym ogniu. Pod koniec rozpuszczania dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy, aby składniki się połączyły. Ostygniętym wykładamy spód
▪ 200 g ciastek pełnoziarnistych
▪ 2 banany
▪ 2 łyżki kakao
▪ 20 g masła rozpuszczonego
Ciastka kruszymy. Dodajemy banany, kakao, rozpuszczone masło i blendujemy do połączenia składników. Formujemy spód i wkładamy do zamrażarki.
Ależ pyszne ciasto, wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńmusi smakować wspaniale:)
OdpowiedzUsuńSmakuje wybornie!
UsuńPyszne ciasto i można jeść będąc na diecie :-)
OdpowiedzUsuńNo pewnie :) Ale tylko jeden kawałek :D
Usuńlubię takie ciasta. To zapisuje do zakładki "koniecznie zrobić" ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie i to na zaraz :D
UsuńWygląda bardzo apetycznie, ciasto idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAle super ciacho. Muszę zrobic!
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń