Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką
czerwca 06, 2019
/
10
Czekoladowy budyń połączony ze słodkimi brzoskwiniami w cieście idealnie łączy się smakiem.
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: Tanie
Witajcie. Dziś mam dla Was przygotowany super przepis na super ciasto. Wykonane w dużej formie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na większe imprezy. Z reguły takie ciasta zapewne robicie z budyniem śmietankowym, lecz ja oczywiście przełamałam stereotypy i dałam czekoladowy (bez dodatku cukru). Kolejnym krokiem, aby ciasto było nieco zdrowsze, dałam świeże brzoskwinie, a nie z puszki. I na koniec zamiast zwykłej pszennej mąki użyłam mąki gryczanej oraz owsianej. Nie wielkie zmiany potrafią wnieść nieco więcej wartości odżywczych nawet w ciasto i zniwelować trochę zawartość cukru. Nawet cukier puder to zmielony słodzik. :)
Forma w jakiej wykonałam ciasto 35x25 cm.
Wartości odżywcze 1 porcji (24):
135 kcal B 3 g W 12 g T 8 g
Składniki:
ciasto:
▪ 150 g mąki gryczanej
▪ 200 g mąki owsianej
▪ 1 jajo
▪ 200 g masła miękkiego
▪ 100 g słodzika/cukru
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
▪ 2 budynie czekoladowe
▪ 500 ml mleka
▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
▪ 1 galaretka cytrynowa
▪ 300 g brzoskwiń
+cukier puder na wierzch
Przygotowanie:
1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części (jedna nieco większa, będzie na spód). Mniejszą zawijamy w folie i chowamy do zamrażarki.
2. Większą część ciasta rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód 20 minut w 180 stopniach.
3. Brzoskwinie kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Budyń przygotowujemy na mleku, go gorącego wsypujemy galaretkę i mieszamy Jeszcze ciepły wylewamy na podpieczony spód. Wciskamy w budyń brzoskwinie i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Pieczemy całość 30 minut w 180 stopniach. Upieczone posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik).
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
Ciasto wygląda naprawdę kusząco! Ciekawy pomysł aby połączyć brzoskwinie z budyniem czekoladowym :)
OdpowiedzUsuńpomysł wyszedł idealny :)
UsuńWspaniałe ciacho. Wpraszam się na kawałek :-)
Usuńwspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, a budyniowiec musi smakować pysznie! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje i to bardzo :)
UsuńO jakie apetyczne ciasto, od razu wpada w oko :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń