Chlebek bananowy
maja 07, 2019
/
2
Taki chlebek idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Wilgotny, miękki i ZDROWY!
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: Tanie
O tym, że domowe pieczywo jest o wiele zdrowsze od tego ze sklepu (z wyjątkami), to wiadomo od dawna. Jeśli chodzi o słodkie pieczywo bez tablicy Mendelejewa ze sklepu to możemy tylko pomarzyć. Na szczęście takie maleńkie marzenia możemy bez problemu spełnić w naszych czterech ścianach. Nawet nie będzie Wam potrzebny mikser, wystarczy odrobina silnej ręki.
Sama ogólnie nie jestem zwolennikiem pieczywa ze sklepu, chyba że jest to sprawdzone źródło gdzie wiem, z czego jest wykonany wypiek. Jednak jeśli chodzi o słodkie wypieki, takie wykonuje zawsze sama w domu. Nie trzeba się nawet starać za bardzo, bo ten przepis jest tak łatwy i szybki, że każdemu uda się go wykonać bez najmniejszego problemu. U mnie idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie w towarzystwie kwaśnego wiśniowego dżemu. Sam również smakuje znakomicie!
Wartości odżywcze 1 kawałka (14):
116 kcal B 3 g W 14 g T 5 g
Składniki:
▪ 4 banany (najlepiej dojrzałe)
▪ 75 g masła roztopionego
▪ 1 jajo (w temp. pokojowej)
▪ 1 łyżeczka sody
▪ półtorej szklanki mąki orkiszowej
▪ pół szklanki słodzika/cukru
▪ kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1. Banany rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy z sodą.
2. Do większej miski wrzucamy banany, słodzik/cukier, aromat, masło, jajo i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników (można ręcznie, nie trzeba używać miksera).
3. Masę przekładamy do formy (12x26) i pieczemy 60 minut w 170 stopniach.
jak lubię jego smak!
OdpowiedzUsuńAleż pyszności ❤ ❤
OdpowiedzUsuń