Sernik kawowy na zimno
Ten, to uwielbia kawę tak jak ja, z pewnością zachwyci się smakiem tego sernika! Dodatkowo orzechowy spód tworzy nieziemską kompozycję smakową.
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: Średni
Witam serdecznie moi mili. W słoneczny wtorek przychodzę do Was z przepisem na serniczek i to nie byle jaki! Jako że jestem wielką miłośniczką kawy, stwierdziłam, że świetnie by smakowała na zimno w połączeniu z ciastem. I tak powstał pomysł na sernik na spodzie z płatków jaglanych i orzechów włoskich. Zapewniam Was, że smakuję nieziemsko!
Do przepisu wykorzystałam produkty rekomendowane dla sportowców, aby wzbogacić ilość białka w cieście. Jako polewę dałam odżywkę białkową o smaku czekoladowym, a zamiast zwykłych galaretek dałam proteinową o smaku nugatu. Oczywiście wykonałam taki sernik również ze standardowymi składnikami, czyli polewa z gorzkiej czekolady i zwykłe galaretki cytrynowe. Obie wersje smakują równie dobrze. :)
Wartości odżywcze 1 kawałka(10):
320 kcal B 12 g W 21 g T 20 g
Składniki:
spód
▪ 70 g orzechów włoskich
▪ 200 g płatków jaglanych
▪ 50 g masła
▪ 50 g gorzkiej czekolady
masa
▪ 500 g twarogu
▪ 200 g śmietanki 30%
▪ 2 opakowania galaretki np. cytrynowej + 500 ml wody
▪ 1 łyżka ulubionej kawy rozpuszczona w 2 łyżkach wody
▪ (dosłodzić wedle uznania)
polewa
▪ 50 g gorzkiej czekolady
▪ 3 łyżki mleka
▪ orzechy do posypania
Przygotowanie:
1. Obrane orzechy kruszymy (za pomocą mocnego blendera lub w zakręcamy w ścierkę i kruszymy młotkiem do mięsa). Łączymy z płatkami jaglanymi.
2. Do rondelka wrzucamy masło oraz gorzką czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia.
3. Wylepiamy spód (użyłam 24 cm formy) i wsadzamy do lodówki.
4. Twaróg dobrze mielimy, jeśli nie daliście gotowego z wiaderka. W międzyczasie przyrządzamy galaretki i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Kawę rozpuszczamy.
5. Do twarogu dodajemy galaretkę i kawę, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Na koniec ubitą śmietankę i krótko jeszcze miksujemy. Przelewamy masę na utwardzony spód i wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.
6. Polewa: gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i polewamy stężały sernik, posypując na koniec pokruszonymi orzechami.
Przepis możecie pobrać w wersji PDF i go wydrukować.
Polecam również skorzystać z przepisu na ŚNIEŻKĘ NA KOKOSOWYM SPODZIE oraz SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE.
Świetny przepis na sernik! Z wielką chęcią go przetestujemy, z tym że zamienimy tylko kawę rozpuszczalną na porcję espresso. Będzie pysznie!
OdpowiedzUsuńEspresso równie dobrze się tu sprawdzi! :)
UsuńLubię wszystko co ma w składzie kawę ❤❤❤
OdpowiedzUsuń