Placki z twarogu i brokułów
Delikatne placki, świetnie sprawdzają się jako przekąska lub lekki obiad.
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: Tanie
Dzisiaj odstąpimy trochę od słodkości,które Wam ostatnio serwowałam. Pojawi się więcej propozycji na obiad lub mniejsze desery. Ile można żyć samymi ciastami w końcu. :)
To nie koniec ciekawostek, mam dla Was jeszcze coś ciekawego. Szykuje konkurs z nagrodami,które na pewną będą zdrowe i pyszne! Po majówce wyczekujcie wiadomości o nim.
Przechodząc do przepisu, jest to świetna propozycja na lekki obiad lub kolację. Proste w wykonaniu i szybkie. Twaróg jest tak samo bogaty w białko jak mięso czy ryby, dlatego jeśli ktoś nie ma przeciwwskazań na nabiał polecam jak najbardziej te placuszki.
Zapraszam również na inne formy placków wytrawnych. PLACKI GRYCZANE Z TUŃCZYKIEM oraz PLACKI Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI.
Wartość odżywcza:
579 kcal B 60 g W 27 g T 27 g
Składniki:
▪ 200 g twarogu (ja dałam chudy)
▪ 450 g brokułów
▪ 2 łyżki mąki
▪ 1 jajo
▪ 2 łyżki oleju do smażenia
▪ sól, pieprz
▪ jogurt opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Brokuł jeśli mrożony gotujemy do miękkości i kroimy w mniejsze kawałki. Twaróg rozdrabniamy widelcem.
2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na jednolitą masę.
3. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
Właśnie usmażyłem i przyznam, że pychotka:). Pierwszy raz robiłem placki ziemniaczane w sumie nie ziemniaczane, a brokułowe no i wyszły świetnie:). Śmiało polecam polecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowały :)
UsuńA jeśli nie mrożony brokuł to surowy blendujemy?
OdpowiedzUsuńtak, tylko najpierw zalecam je zblanszować. Czyli 2 minuty w gotującej się wodzie a potem od razu do zimnej. I blendujemy ;)
Usuń