Makowiec na biszkopcie
Idealny na święta, wilgotny i nie za słodki. Puszysty biszkopt i domowa masa makowa z bakaliami.
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: Tanie
Dzisiaj wpadam na stronie tylko na chwilę, aby podzielić się z Wami jeszcze przed świętami przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie. Tak proste i tak smaczne! Ja wykorzystałam tutaj domową masę makową i mam nadzieję, że większość z Was postąpi tak samo. Jeśli jednak użyjecie gotowej masy makowej, nie powinno być problemu. :)
Zapraszam również po przepis na MURZYNKA Z MAKIEM I BAKALIAMI oraz BABKĘ TWAROGOWĄ.
Wartości odżywcze 1 kawałka(12):
316 kcal B 13 g W 9 g T 25 g
Składniki:
biszkopt
▪ 2 jajka (w temp. pokojowej)
▪ 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
▪ pół szklanki mleka (w temp. pokojowej)
▪ pół szklanki oleju
▪ pół szklanki słodzika/cukru
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa
▪ 500 g maku
▪ 3 jajka
▪ pół szklanki słodzika/cukru
▪ bakalie
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy. Wylewamy do formy ciasto i podpiekamy 20 minut w 170 stopniach.
2. Mak zalewamy w większym garnku gorąco wodą do przykrycia i gotujemy ok 40 minut mieszając co jakiś czas. Następnie przeciskamy przez sito (lub przez gazę) z wody i mielimy w maszynce.
3. Jajka miksujemy ze słodzikiem./cukrem i dodajemy do to tego mak z bakaliami. Mieszamy już łyżką do połączenia. Przekładamy go na podpieczony biszkopt. Pieczemy ponownie 30 minut w 180 stopniach.
Oh very nice recipe darling
OdpowiedzUsuńxx