Szukaj na stronie

Makowiec na biszkopcie

Idealny na święta, wilgotny i nie za słodki. Puszysty biszkopt i domowa masa makowa z bakaliami. 
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: Tanie

Dzisiaj wpadam na stronie tylko na chwilę, aby podzielić się z Wami jeszcze przed świętami przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie. Tak proste i tak smaczne! Ja wykorzystałam tutaj domową masę makową i mam nadzieję, że większość z Was postąpi tak samo. Jeśli jednak użyjecie gotowej masy makowej, nie powinno być problemu. :)



Zapraszam również po przepis na MURZYNKA Z MAKIEM I BAKALIAMI oraz BABKĘ TWAROGOWĄ.

   

Wartości odżywcze 1 kawałka(12):
316 kcal B 13 g W 9 g T 25 g

Składniki:
biszkopt
▪ 2 jajka (w temp. pokojowej)
▪ 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
▪ pół szklanki mleka  (w temp. pokojowej)
▪ pół szklanki oleju
▪ pół szklanki słodzika/cukru
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa
▪ 500 g maku 
▪ 3 jajka 
▪ pół szklanki słodzika/cukru
▪ bakalie 

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy. Wylewamy do formy ciasto i podpiekamy 20 minut w 170 stopniach. 
2. Mak zalewamy w większym garnku gorąco wodą do przykrycia i gotujemy ok 40 minut mieszając co jakiś czas. Następnie przeciskamy przez sito (lub przez gazę) z wody i mielimy w maszynce.
3. Jajka miksujemy ze słodzikiem./cukrem i dodajemy do to tego mak z bakaliami. Mieszamy już łyżką do połączenia. Przekładamy go na podpieczony biszkopt. Pieczemy ponownie 30 minut w 180 stopniach.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i do wydrukować.


1 komentarz:

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger