Czekoladowy FIT 3 bit bez pieczenia
Wersja nieco odchudzona słynnego ciasta. Spód z herbatników z masłem orzechowym a masa z twarogu.
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: Tanie
Dzisiaj przygotowałam coś wyjątkowego. Ciasto specjalnie wykonane na zamówienie z większą ilością białka i mało słodkie. Jedyne co ściągnęłam od podstawowej wersji 3 bita to herbatniki. Zamiast słodkiej masy z puszki zamieniłam je na masło orzechowe. Specjalnie wykorzystałam wersje crunchy z kawałkami orzechów. Niestety trochę zabawy jest przy rozsmarowaniu, bo jest dość gęste, lecz dla cierpliwych to żaden problem. Największą i najważniejszą część tego deseru zastąpiłam twarogiem wymieszanym z jogurtem i odżywką białkową. Powiem Wam, że efekt końcowy przeszedł nasze oczekiwania. Dobrze schłodzone smakowało idealnie! Nie za słodkie, lekko chrupiące i dość ciężkie, aby nie zjeść za dużo :) Idealny deser dla smakoszy masła orzechowego i twarogu. Osobiście jestem wielkim fanem takiego połączenia!
Wartości odżywcze 1 porcji (16):
161 kcal B 14 g W 8 g T 7 g
Składniki:
▪ 500 g twarogu chudego
▪ 300 g jogurtu naturalnego
▪ 90 g odżywki białkowej (można pominąć)
▪ 2 łyżki kakao
▪ 100 ml mleka
▪ 50 g słodzika/cukru
▪ 150 g masła orzechowego
▪ 100 g herbatników pełnoziarnistych
▪ 10 g żelatyny + pół szklanki wody
Przygotowanie:
1. Twaróg, jogurt, odżywkę białkową i kakao blendujemy. Dodajemy mleko, słodzik/cukier i dalej blendujemy do połączenia składników.
2. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i ostudzoną dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie.
3. Formę wykładamy herbatnikami. Na nie rozsmarowujemy masło orzechowe i przykrywamy ponownie herbatnikami. Wylewamy masę (wierzch posypałam pokruszonymi orzechami) i wkładamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc, aby stężało dobrze.
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis <3
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakował :)
Usuń