Babeczki z twarogiem
Puszyste, wilgotne, mocno czekoladowe, nadziewane twarogiem babeczki.
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: Tanie
Mamy piątek, baardzo słoneczny przynajmniej u mnie bo aż 27 stopni! Niebo bezchmurne, lekki wiaterek..prawie jak lato, tylko szkoda że to tylko jednorazowo, bo od jutra popsucie totalne pogody i deszcze na majówkę.😑 Gdy zbliża się weekend nie wypada przyrządzić czegoś słodkiego na deser i tym razem padło na babeczki. Wykonałam je wzorując się wyglądem na sernik królewski czy izaura. Przepis oczywiście na ciasto znajdzie u mnie poniżej w linku. Jeśli chodzi o babeczki nie dość że są banalne w wykonaniu i nie potrzebują nawet miksera, jeśli ktoś ma werwę w ręce to jeszcze smakują obłędnie! Koniecznie musicie je wykonać i cieszyć się mini wersją słynnego ciasta!
Polecam również skorzystać w przepisu na BABECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM oraz BABECZKI NA OWSIANYM SPODZIE Z NIESPODZIANKĄ.
Wartość odżywcza 1 babeczki (12):
111 kcal B 5 g W 7 g T 6 g
Składniki:
ciasto
▪ 1 szklanka mąki orkiszowej
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪ 1 łyżka kakao
▪ 1/3 szklanki mleka
▪ 1/4 szklanki oleju
▪ 1 jajo
▪ dosłodzić wedle uznania
masa
▪ 200 g twarogu (ja dałam chudy)
▪ 1 jajo
▪ kilka kropel aromatu waniliowego
▪ dosłodzić wedle uznania
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy resztę składników na ciasto. Mieszamy do połączenia składników.
2. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajo i aromat, dosładzamy. Mieszamy dokładnie.
3. Papilotki wypełniamy jedną łyżką ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy znowu ciastem. Pieczemy 190 stopni 25 minut.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
niestety proporcje zupełnie niewymierzone :(
OdpowiedzUsuńa co wyszło nie tak?
Usuńtak jak widać na zdjęciach z tych proporcji wyszły mi dobre babeczki, wiec co poszło wyszlo źle?