Kotlety ziemniaczane z pietruszką
marca 24, 2019
/
2
Dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Świetnie smakują polane sosem lub jako dodatek do mięsnych potraw. Lekkie i zdrowe, bez panierki i smażenia w głębokim tłuszczu.
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: Tanie
Dzisiaj na talerzach wylądowały ziemniaczki w nieco innej formie. Jeśli komuś zostały z poprzedniego dnia lub ma ochotę na świeże, ale w nowej wersji, ten przepis jest właśnie rozwiązaniem. Wystarczyło dodać pietruszki, aby kotleciki nabrały wyrazistego smaku. Nie wymagają dużo pracy, a nawet można je lepić razem z dziećmi. Nauka i zabawa w jednym.
Takie kotleciki były u mnie dodatkiem do dania mięsnego, bo jako sportowiec muszę uzupełniać zapotrzebowanie w nieco większe ilości białka. Choć też świetnie smakują same polane sosem np. pieczarkowym, bo taką wersję również przygotowałam (lecz na zdjęcie się już nie załapało). Podałam je z surówką z kapusty kiszonej i marchewki, gdzie przepis na nią znajdziecie TUTAJ.
Wartość odżywcza całości:
725 kcal B 30 g W 16 g T 11 g
Składniki:
▪ 600 g ziemniaków
▪ 4 łyżki mąki
▪ 2 jaja
▪ pęczek pietruszki
▪ pieprz, sól
▪ tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy i zgniatamy lub wykorzystujemy te z poprzedniego dnia.
2. Dodajemy jajka, mąkę, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Wszystko mieszamy najlepiej ręcznie.
3. Lepimy kotleciki i smażymy z obu stron na odrobinie tłuszczu.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
Zachęcam również do skorzystania z przepisu na RUSKIE KOTLETY, w których również wykorzystujemy ziemniaki i łączymy z twarogiem. Oraz FASZEROWANE ZIEMNIAKI, które można podać na zimno w ramach przekąski.
Hi, I want to subscribe for this web site to take
OdpowiedzUsuńmost recent updates, so where can i do it please help out.
under the posts at the bottom you have the submit option. All you need to do is enter your email there.
Usuń