Surówka z kapusty kiszonej i marchewki
Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a z dodatkiem marchewki i oliwy tworzy smaczny dodatek do obiadu.
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: Tanie
Spożywanie warzyw to obowiązkowy punkt każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zawierają one mnóstwo witamin, błonnika pokarmowego i sycą swoją niewielką ilością kalorii. Lata praktyk na szczęście pokazały, w jakich formach można je spożywać, aby nawet „niejadek zjadł obiadek".
Niestety wiele osób bagatelizuje ten punkt i spożywają za mało warzyw albo, co gorsza w ogóle lub od święta. A wtedy pojawiają się problemy trawienne, zaparcia itp. Ktoś mi kiedyś powiedział, że błonnik taki jak w warzywach jest też w pieczywie i jak je kanapkę to już starczy..owszem jest, bo zboże go zawiera, ale NIE jest ono zastępstwem warzyw! Uszy więdną od takich informacji czasami. Każdy posiłek w ciągu dnia powinien zawierać warzywa albo owoce, jest to rzecz NIEZBĘDNA do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przymierzam się do napisania artykułu na temat błonnika pokarmowego, także wyczekujcie niedługo krótkiej powieści na mojej stronie.
Wracając do przepisu, surówka z kapusty kiszonej jest jedną z moich ulubionych. Choć nie jem jej tak często, jakbym chciała, ze względu na to, że kupuje tylko ją na targu. A nie jestem w stanie być na nim często. Na szczęście zawsze ten jeden dzień w tygodniu, chociaż jestem w stanie odwiedzić targ i taką surówkę sobie potem zaserwuję do obiadu.
Zapraszam również po przepisy na inne surówki SŁODKA SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA oraz KOLOROWA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Składniki:
▪ 0.5 kg kapusty kiszonej
▪ 1 średnia marchewka
▪ 3 łyżki oleju lnianego/oliwy
▪ pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Wrzucamy do większej miski, dolewamy olej lniany lub oliwę i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy.
Po przygotowaniu surówki polecam na przynajmniej godzinkę odstawić ją do lodówki. Wtedy smaki się przejdą i będzie jeszcze smaczniejsza.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam moja mama często taką robiła
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką surówkę
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis pycha
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńA ja zamiast pieprzu dodaję cukier - tyle, by smak był wyraźnie słodko-kwaśny :)
OdpowiedzUsuńteż można :)
UsuńLooks so tasty!! xx
OdpowiedzUsuńRegards.
Neverpayful.com
Dealswithin.com
Pyszna, ja dodaję jeszcze jabłuszko i cebulę:)
OdpowiedzUsuńTeż pyszna wersja :)
Usuń