Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną
Wilgotny, mocno czekoladowy sernik, z dodatkiem kaszy jaglanej. Niezwykle pyszny i sycący.
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie
Nie wiem który raz już to mówię, ale to ciasto przeszło smakiem samo siebie! Nic na to nie poradzę, że wymyślane przeze mnie przepisy, co raz to są lepsze i smaczniejsze. 😏 Ten przepis jest połączeniem trzech moich ulubionych składników. Uwielbiam ciasta z twarogiem, czekoladę gorzką i kaszę jaglaną, a z takiego połączenie musiało wyjść coś naprawdę wspaniałego! Polecam spożywać je schłodzone z lodówki.
Spód wykonałam z ciasteczek pełnoziarnistych, masa w wyżej wymienionych składników. A ciekawi Was pewnie polewa..wykonałam ją z naturalnej odżywki białkowej. Zależało mi, aby wykończyć sernik białą polewą, a nie miałam pod ręką białej czekolady (są takie również bez cukru!), do tego zadania świetnie sprawdziło się właśnie białko. Choć mam w posiadaniu parę smaków, postawiłam na naturalne, aby nie psuć smaku sernika. Może nie wyszła jakaś piękna tafla jak po czekoladzie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście Wy do swoich serników zastosowali czekoladę. 😊
Odsyłam do mojego artykułu, gdzie opisałam JAK UPIEC IDEALNY SERNIK.
Zapraszam Was również na inne również smaczne moje serniki. SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA na spodzie z masła orzechowego. ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE BEZ PIECZENIA, mocno kokosowy o cytrynowym aromacie. SERNIK BANANOWY, który jest połączeniem twarogu, bananów i ulubionych owoców. SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT, do wykonania w ekspresowym tempie. SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ, niecodziennie wyglądający i zachwycający smakiem, SERNIK KRÓLEWSKI dobrze znany i z kruszonką.
Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 10)
235 kcal B 14 g W 18 g T 15 g
Wszystkie zimne składniki powinny być w temp. pokojowej
Składniki:
spód
▪ 100 g herbatników
▪ 50 g masła
masa
▪ 500 g twarogu
▪ pół szklanki kaszy jaglanej
▪ 1 szklanka wody lub mleka
▪ 4 jajka
▪ 50 g czekolady gorzkiej
▪ dosłodzić wedle uznania
polewa
▪ 2 miarki odżywki białkowej+wiórki kokosowe lub 50 g białej czekolady
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku lub wodzie. Do ugotowanej dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i jeszcze ciepłą miksujemy na gładką masę.
2. Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem rozpuszczonym. Wylepiamy tym spód formy (20 cm) i wkładamy do lodówki.
3. Do ostudzonej kaszy dodajemy żółtka, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Na koniec stopniowo twaróg i dalej miksujemy do połączenia składników.
4. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Przelewamy na spód i pieczemy 60 minut w 170 stopniach.
5. Ostudzony sernik polewamy rozpuszczoną odżywką białkową lub białą czekoladą.
Polecam spożywać go schłodzonego.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
PS: Jestem teraz na wyjeździe poza miejscem zamieszkania, gdzie mam bardzo ograniczony czas oraz dostęp do internetu, dlatego posty będą rzadziej niż do tej pory. Trudno mi określić ile to potrwa, ale mam nadzieje że będzie wyrozumiali.
Takich pyszności jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie polecam spróbować :)
UsuńNigdy nie robiłam sernika z kaszą jaglaną, muszę zapisać sobie ten przepis do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakował :)
UsuńKasiu jak słysze sernik to już bym zjadła a taki jeszcze zdodatkiem czekolady tym bardziej
OdpowiedzUsuńNie tylko Ty reagujesz tak na serniki :D
UsuńKocham serniki ale takiego czekoladowego nigdy nie jadłam
UsuńKoniecznie polecam spróbować :)
UsuńKasza jaglana jest bardzo zdrowa :). Taki serniczek będzie doskonałą nagrodą po całotygodniowym treningu.
OdpowiedzUsuń