Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem
września 15, 2018
/
16
Słodko słony karmel z daktyli i masła orzechowego, połączony z kaszą jaglaną tworzy ciasto idealne! Dodatkowo wykonane jest w wersji bez glutenu.
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: Średnie
Powiem Wam, że lepszego ciasta snikersa w życiu nie jadłam! Te typowe z gotowych mas krówkowych czy kajmakowych lub z batonami Snickersa mogą pójść w niepamięć! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, a obiecuję, że zakochacie się w nim tak samo, jak ja i tamte wersje nie będą dla Was istnieć. Przepis może i wymaga więcej pracy niż standardowe wykonanie, gdzie wykorzystuje się zwykłe herbatniki i wylewa gotową masę. Za to czas poświęcony na stworzenie tego ciasta na pewno wynagrodzi Wam smakiem!
Po co faszerować się sztuczną masą, która zawiera na 1 miejscu CUKIER, potem mleko w proszku. Zamiast tego można stworzyć domową zdrową wersję, która jest o wiele smaczniejsza od tych puszek. Taka domowa masa karmelowa, tylko z dwóch składników świetnie sprawdzi się nie tylko do ciast, a również do mniejszych deserów. Nie wykluczam też, że komuś może tak bardzo zasmakować i pochłonie ją samą od razu ze słoiczka.😆
Ciasto może nie jest jakieś super fit, bo ze względu na dużą ilość masła orzechowego zawiera nieco więcej kalorii, ale naprawdę warto nagiąć dietę dla takich smakołyków (idealne na cheatday dla sportowców!).
Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 10)
330 kcal B 13 g W 35 g T 15 g
PORADY
Mleko - zamiast zwierzęcego, polecam roślinne o smaku migdałowym
Daktyle - namoczyć we wrzątku 2 godziny wcześniej
Masło orzechowe - polecam wersje crunchy z kawałkami orzeszków
Składniki:
spód
▪ 100 g płatków suchych (u mnie jaglane)
▪ 140 g masła orzechowego
▪ 40 g daktyli +2 łyżki wody po daktylach
masa
▪ 200 g kaszy jaglanej
▪ 750 ml mleka
▪ 3 łyżki wiórków kokosowych
karmel
▪ 90 g masła orzechowego
▪ 110 g daktyli + 7 łyżek wody po daktylach
+orzechy na wierzch wedle uznania
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku z wiórkami kokosowymi. Lekko przestygniętą miksujemy na gładką masę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Wszystkie składniki na spód miksujemy i wylepiamy spód formy (20 cm). Wstawiamy do zamrażarki.
3. Składniki na karmel również miksujemy na w miarę gładką masę.
4. Na utwardzony spód wykładamy masę z kaszy jaglanej, a na to masę karmelową. Posypujemy na koniec orzeszkami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
Dodatkowo zachęcam do innych moich przepisów:
Wygląda obłędnie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMNIAM! Moje smaki :) Będę musiała przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo naprawdę jest pyszne :)
UsuńZapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńI się dawno już skończyło :D
UsuńJejku jak to ciacho pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńI takim jest :)
Usuńwoow ale ciacho ful wypas
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
UsuńRobię je za tydzień dla siebie 😀jako tort urodzinowy
OdpowiedzUsuńI jak smakowało ? :)
UsuńCzy można użyć błyskawiczne płatki jaglane??
OdpowiedzUsuńOjejku ale super <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŻałuję, że tak długo zwlekałam z przygotowaniem tego ciasta! Jest po prostu genialne! W ogóle nie czuć kaszy. A ten karmel!!! Pyszotka! Często przegotowuje go "solo" i nakładam na wafle ryżowe! :)
OdpowiedzUsuńJa na spód użyłam płatków owsianych i wyszło super. Spód zmieliłam w maszynce do mięsa (dobra rada dla tych co nie posiadają blendera lub słaby blender ręczny). Jeśli nie macie maszynki to polecam kupić drobniejsze płatki owsiane a daktyle dłużej moczyć we wrzątku pod przykryciem i jak wszystko dokładnie ugnieciecie rękami to też powinno fajnie się udać. Długo moczone we wrzątku daktyle się rozpływają więc obejdzie się bez blendera jeśli ktoś nie ma. My w jednej wersji polaliśmy po górze roztopioną czekoladą i wyszło wtedy lepsze dla gości którzy jedzą sporo cukru. Ciasto według przepisu jest świetne i jak dla mnie która cukru i innych słodzików nie używam od lat (a daktyla jak zjem czasem to jest dla mnie strasznie słodki aż zęby bolą i trzeba niezwłocznie wypić 3 szklanki wody i dalej czuć słodycz w ustach) to ciasto jest słodkie ale nie przesłodzone. Mój mąż który jest trochę uprzedzony do zdrowych deserów i nie lubi ciast na zimno też zjadł i był zadowolony. To moje ulubione ciasto. Polecam :)
OdpowiedzUsuńRadzę jeszcze uważać z gotowaniem kaszy bo łatwo przypalić. Do spodu musiałam dolewać więcej wody z daktyli to trzeba robić z wyczuciem tak żeby składniki się dobrze kleiły może to być kwestia płatków owianych których użyłam bo jak wiadomo one chłoną dużo wody. Nie wsadzałam spodu do zamrażarki i też wyszło super. Radzę nie czekać do wystygnięcia z masą jaglaną przed wlaniem jej na spód. Najlepiej jeszcze gorącą (nie wrzącą) wlać gdyż tedy zastyga i formuje się w formie analogiczne jak kasza manna gotowana na gęsto.