Szukaj na stronie

Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu)

Mocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą.
Przygotowanie: 10 minut 
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie/Średnie
Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie lub nawet migdały.

Warto do przepisu wykorzystać mocno dojrzałe banany, dzięki czemu nie będziecie musieli dużo dosładzać ciasta. Jeśli chodzi o rodzaj mąki, ja tym razem postawiłam na wersję bez glutenu i dałam mąkę gryczaną oraz ryżową. Tak jak widać na zdjęciach, ciasto nie wyszło mega wysokie, właśnie ze względu na rodzaj mąki, która jest dość ciężka. Jednak spokojnie, na pewno nie wyjdzie Wam placek, a coś na rodzaj brownie. Na koniec polecam ciasto posypać cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzikiem) i wstawić do lodówki, aby się schłodziło, dzięki temu będzie smaczniejsze i na upały w sam raz.






Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 16)
107 kcal B 3 g W 12 g T 5 g

Składniki:
▪ 4 banany 
▪ 2 jaja
▪ 70 g orzechów (u mnie nerkowce)
▪ 65 g mąki gryczanej
▪ 65 g mąki ryżowej 
▪ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 3 łyżki kakao ciemnego
▪ 4 łyżki oleju
▪ dosłodzić wedle uznania

Przygotowanie:
1. Banany rozdrabniamy na papkę, mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, orzechy siekamy na mniejsze kawałki.

2. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao, dodajemy banany, jajka,olej, cukier/słodzik i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy już tylko łyżką.

3. Przelewamy ciasto do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach.

Zalecam, aby ostygnięte ciasto wsadzić na parę godzin do lodówki, schłodzone ma lepszą konsystencję i smak.

Przepis możecie pobrać w wersji PDF oraz go wydrukować. 

Polecam również przepis na DWUKOLOROWE CIASTO BANANOWE oraz SERNIK BANANOWY

 

8 komentarzy:

  1. Gdybym robiła to pewnie bez orzechów bo jestem na nie uczulona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być i bez orzechów oczywiście. Możesz dać w zamian jakieś suszone owocki :)

      Usuń
  2. Pychota, widać, że jest fantastycznie wilgotne, a do tego moje ulubione orzeszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Banany i czekolada to magia :) I ogromny plus za brak glutenu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, chętnie bym spróbowała, bo musi być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger