Zapiekanka jaglana przekładana owocami
Prosta i niezwykle smaczna zapiekanka z płatków jaglanych i migdałów, przekładana ulubionymi owocami.
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Koszt: Tanie
Jako wielka miłośniczka wszystkiego, co jaglane, staram się wykorzystywać te składniki do przeróżnych potraw. Tym razem trafiła na słodką wersję zapiekanki, ale nie z kaszy jak to w większości się spotyka, tylko z płatków jaglanych. W połączeniu z mąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu (wystarczy zmielić płatki migdałowe), tworzy super bazę do smacznego deseru.
Środek zapiekanki wypełniamy ulubionymi owocami, mogą to być suszone lub świeże, słodkie czy lekko cierpkie, jak kto woli. Ja wybrałam świeże maliny oraz suszoną żurawinę. Dodatkowo na wierzch wcisnęłam pokrojoną w paski gruszkę, którą już sobie dojrzewała w koszyczku i czekała na swoją kolej.😀 Efekt zwieńczyła gorzka czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych.
Wartość odżywcza 1 porcji:
358 kcal B 10 g W 46 g T 14 g
Składniki na 4-5 porcji:
▪ 250 g płatków jaglanych
▪ półtorej szklanki mleka lub wody
▪ 1 szklanka płatków migdałowych+do posypania (lub gotowa mąka migdałowa)
▪ sok i skórka z połowy cytryny
▪ ok 500 g owoców
▪ dosłodzić wedle uznania
▪ 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Płatki migdałowe mielimy na mąkę (lub używamy gotowej).
2. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki jaglane oraz mąkę migdałową, sok oraz skórkę z cytryny, dosładzamy wedle uznania. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 3 minut.
3. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i nakładamy połowę masy. Na to układamy owoce i zakrywamy resztą masy. Ja dodatkowo na wierzch dałam pokrojoną w paski gruszkę dla smaku, lecz nie jest to konieczne. Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy 25 minut w 170 stopniach.
4. Ostygniętą zapiekankę polewamy rozpuszczoną czekoladą.
358 kcal B 10 g W 46 g T 14 g
Składniki na 4-5 porcji:
▪ 250 g płatków jaglanych
▪ półtorej szklanki mleka lub wody
▪ 1 szklanka płatków migdałowych+do posypania (lub gotowa mąka migdałowa)
▪ sok i skórka z połowy cytryny
▪ ok 500 g owoców
▪ dosłodzić wedle uznania
▪ 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Płatki migdałowe mielimy na mąkę (lub używamy gotowej).
2. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki jaglane oraz mąkę migdałową, sok oraz skórkę z cytryny, dosładzamy wedle uznania. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 3 minut.
3. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i nakładamy połowę masy. Na to układamy owoce i zakrywamy resztą masy. Ja dodatkowo na wierzch dałam pokrojoną w paski gruszkę dla smaku, lecz nie jest to konieczne. Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy 25 minut w 170 stopniach.
4. Ostygniętą zapiekankę polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM
OdpowiedzUsuńkasiu wszystko mi tu pasuje tylko płatki zmienie i do dzieła pozdrawiam
Płatki oczywiście możesz podmienić nie ma problemu :) SMacznego :)
Usuńmusi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńJest i to bardzo :)
Usuńojjj wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńMusi być pyszna i wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńJest jest i to bardzo :)
Usuń