Szybkie pełnoziarniste ciasto ze śliwkami-HIT!
sierpnia 01, 2018
/
19
Pełnoziarniste ciasto z dodatkiem śliwek do wykonania w ekspresowym tempie. Mocno aromatyczne oraz wilgotne.
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie
Na Facebooku wstawiłam zdjęcia serników (pod tym LINKIEM znajdziecie ten post) i znowu dałam Wam wybór, który przepis ma się jako pierwszy pojawić na stronie. Głosowanie jeszcze trwa, lecz muszę się najpierw podzielić jednak tym przepisem na obłędne ciasto!
Sezon na śliwki w pełni, że grzechem byłoby nie zrobić ciasta z tymi owocami. Wpadłam na pomysł mega szybkiego ciasta, które w smaku jest obłędne! Jest mokre, puszyste, mocno aromatyczne dzięki cynamonowi, który ze śliwką tworzy naprawdę super smak.
Co ciekawe do przepisu nie dodawałam kakao, a ciasto mimo tego wyszło ciemne. To zasługa śliwek, a po drugie, do przepisu użyłam mąki pełnoziarnistej, co też spowodowało, że wyszło ciemniejsze. W przepisie nie ma jajek, bazowałam na mleku i oleju. Oczywiście możecie kombinować po swojemu i zamiast śliwek dać inne owoce i wykonać całkiem coś innego. Na szczęście mamy teraz mnóstwo owoców sezonowych, które nadają się do ciast tego typu.
Zapraszam również po przepis na SZYBKIE CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI
Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 16)
165 kcal B 3 g W 14 g T 10 g
Składniki:
▪ 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
▪ 1 szklanka mleka w temp.pokojowej
▪ 3/4 szklanki oleju
▪ 1 łyżeczka sody
▪ 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam cejloński)
▪ ok. 500 g śliwek
▪ dosłodzić wedle uznania
Przygotowanie:
1. Śliwki kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Następnie kroimy jeszcze na pół.
2. W misce mieszamy suche składniki, w drugim naczyniu mokre. Dolewając porcjami mokre do suchych miksujemy do połączenia składników.
3. Przelewamy ciasto do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy śliwki i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Sprawdzamy na koniec patyczkiem.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
Sezon na śliwki się rozpoczęty zjadłam bym taki kawałek
OdpowiedzUsuńNo właśnie trzeba korzystać z sezonowych owoców :)
UsuńŚwietne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńBardzo apetyczne, lubię ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńSuper ;)
UsuńMniam jakie wspaniałe ciasto :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńPysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńA można prosic na wynos? Podziel się :)
OdpowiedzUsuńMoże być ciężko, bo zniknął w błyskawicznym tempie :)
UsuńWitam, Moje ciasto siedzi w piekarniku, zrobiłam z mąką gryczaną. Bardzo jestem ciekawa efektu ;) :)
OdpowiedzUsuńI jak wyszło? Też jestem ciekawa jak z mąką gryczaną smakuje :)
Usuń"mąki pełnoziarnistej" - a jaka to mąka w przepisie? pszenna, żytnia, losowo?
OdpowiedzUsuńJa użyłam pszennej pełnoziarnistej. Możesz użyć innej wedle uznania ;)
UsuńPozostaje jedno pytanie - "dosłodzić wedle uznania" - zgaduje, że ciasto dosłodzić (a nie np posypać potem cukrem pudrem). Ile może być rozsądne bez przesadzania dodając do ciasta?
UsuńPosypać cukrem pudrem również można :)
UsuńJa dałam 1/4 szklanki słodzika, bo nie lubię słodkiego. Taka optymalna ilość dla każdego to maksymalnie pół szklanki, chyba że ktoś lubi bardzo słodkie to da więcej :)
Szkoda, że nie ma w przepisie podanej ilosci cukru/slłdzidła. Nie każdemu przyjdzie do głowy przeczytać komentarze. Ania
OdpowiedzUsuńJeśli przepis nie wymaga cukru/słodzika to nie pisze go w przepisie ze względu na to, ze każdy ma swoją miarę słodzenia. Ja czasami nawet w ogóle nie dosładzam ciast,albo odrobinę.A ktoś sobie nie wyobraża takiego zjeść, bo dla niego minimum to pół szklanki..
UsuńJa uważam, że jest to kwestia indywidualna, bo nie każdy używa tyle słodzidła co ja i na odwrót ja nie używam szklanek do słodzenia. :)