Naleśniki gryczane z twarogiem i owocami
Naleśniki z twarożkiem i owocami to idealny deser na zimno.
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: Tanie
Z dzisiejszymi dodatkami zaszalałam i wykonałam każdego naleśniki w innym zestawieniu smakowym. Miałam do wykorzystania mnóstwo owoców i ciężko było zdecydować się na jeden rodzaj do deseru. Wiśnia, borówka i malina należą do tych kwaśniejszych i w połączeniu z mąką gryczaną idealnie wstrzeliły się w moje gusta. Jak ktoś nie lubi, wystarczy więcej dosłodzić lub wybrać inne ulubione owoce.😊
Wartość odżywcza 1 porcji:
429 kcal B 28 g W 44 g T 15 g
Składniki na 2 porcje:
▪ 120 g mąki (u mnie gryczana)
▪ 1 jajo
▪ łyżka oleju
▪ woda
▪ 200 g owoców (u mnie malina, borówka i wiśnia)
▪ 150 g twarogu chudego
▪ 20 g wiórki kokosowe
Przygotowanie:
1. Mąkę, jajo i olej mieszamy, dolewając stopniowo wody. Konsystencja ma być lejąca. Smażymy naleśniki beztłuszczowo.
2. Owoce rozdrabniamy z twarogiem, dosładzamy w razie potrzeby i smarujemy nim nasze naleśniki.
Przepis możecie ściągnąć w formacie PDF oraz go wydrukować.
Pyszne, uwielbiam naleśniki, a takie gryczane mają dodatkowy smaczek :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie :-)
OdpowiedzUsuńJa naleśniki gryczane pierwszy raz jadłam we Francji i bardzo mi zasmakowały. Co prawda tam jadło się naleśniki na wytrwanie, ale na słodko też chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJa naleśniki gryczane jem i na słodko i na słono. W każdej wersji mi smakują :)
Usuń