Szukaj na stronie

Pieczona owsianka z bananem i truskawkami

Niezwykle sycąca, słodka i pełnowartościowa pieczona owsianka idealnie sprawdzi się na rodzinny deser. 
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 40 minut
Koszt: Tanie


Dziś będzie wpis wyjątkowy. Nie dość, że super smaczny to jeszcze deser i co najważniejsze z ekologicznych produktów. Powstał on dzięki współpracy z firmą POLSKIE MŁYNY (www.polskiemlyny.pl).  


Marka Polskie Młyny czerpie z doświadczeń ponad 100-letniej tradycji. Najstarszy młyn, w Nakle, rozpoczął pracę już w 1904 roku. Pierwsze wyroby zbożowe cieszyły się wyjątkową popularnością wśród mieszkańców Kujaw. Podobnym doświadczeniem mogą się pochwalić również Młyny Szymanów oraz Kluczbork, dzięki którym produkty pod nazwą Polskie Młyny i Szymanów podbiły serca wszystkich Polaków. Dodatkowo prowadzą uprawy ekologiczne, co jest bardzo pożądane w dzisiejszych czasach przez konsumentów. Tym elementem szczególnie upodobali sobie miejsce na mojej liście ulubionych marek. 
Różnorodność produktów, jakie wytwarza firma Polskie Młyny jest ogromna. Przeróżne mąki, aż 26 rodzajów! W tym również ekologiczne i specjalistyczne. Znajdziemy u nich również gotowe mieszanki do wypieku chleba czy ciast. Nie zaprzestali tylko na tym i w gamie produktów znajdziemy też płatki czy słonecznik łuskany, wszystko pochodzenia ekologicznego.

Jednym z prezentów, jakim mnie obdarowali, są ekologiczne płatki owsiane (LINK do produktu), z których przygotowałam naszą pieczoną owsiankę.


Opakowanie jest zamykane strunowo, dzięki czemu nie potrzebujemy żadnych spinaczy ani gumek, aby zamknąć. Jest to wielki plus, w porównaniu do innych marek i produkt dłużej zachowuje swoją świeżość. Dodatkowo z tyłu na opakowaniu jest propozycja podania w formie przepisu, co również wyróżnia na tle innych marek. 

Wracając do przepisu, jest on niezwykle prosty, a efekt powalający. Składniki są podane na 3 porcję, także możecie się śmiało podzielić tym deserem z najbliższymi. No chyba, że ktoś ma pojemny brzuszek i nie liczy kalorii, wtedy może się rozkoszować całością tylko dla siebie.😁 
Dodatkowo do przepisu dałam odżywkę białkową, aby podbić ilość białka, ale oczywiście nie jest to koniecznie w przepisie.

Wartości odżywcze 1 porcji:
298 kcal B 12 g W 39 g T 9 g

Składniki na 3 porcje:
▪ 100 g płatków owsianych POLSKIE MŁYNY
▪ 1 banan
▪ 2 jajka
▪ 1 łyżeczka cynamonu
▪ 200 g jogurtu naturalnego
▪ 1 łyżka masła orzechowego
▪ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
▪ 200 g truskawek lub innych świeżych owoców

Przygotowanie:
1. Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, aby woda całkiem wchłonęła.

2. Jajka, banana, cynamon, jogurt, masło orzechowe i mąkę mieszamy dokładnie ze sobą. Na koniec dodajemy płatki i mieszamy.

3. Przelewamy masę do naczynia żaroodpornego, truskawki pokrojone na pół wciskamy w masę i układamy na wierzch. Pieczemy owsiankę 40 minut w 180 stopniach.




Zdradzę Wam, że to nie koniec przepisów z udziałem firmy POLSKIE MŁYNY.  Jeszcze parę produktów posiadam, także kolejne desery i jeden wytrawny znajdą się jeszcze na mojej stronie.😊

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


10 komentarzy:

  1. Świetny przepis ;) będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję, brzmi baaardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie używam masła orzechowego w kuchni czym mogłabym je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe dałam dla smaku bo sama je bardzo uwielbiam :)
      Możesz je pominąć lub dać zwykłe orzechy pokruszone :)

      Usuń
  4. Nie wiem czemu, ale chociaż piekłam dwa razy dłużej środek to dalej ciapa :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze owoce za dużo soku puscily albo za dużą ilością wody płatki były zalane? owoce najlepiej dawac swieze nie mrozone a platki zalac tak aby nie zostala z nich dodatkowa woda wtedy bardzo duze prawdopodobieństwo ze masa sie nie zetnie i bedzie ciapa

      Usuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger