Pieczona owsianka z bananem i truskawkami
lipca 27, 2018
/
10
Niezwykle sycąca, słodka i pełnowartościowa pieczona owsianka idealnie sprawdzi się na rodzinny deser.
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 40 minut
Koszt: Tanie
Dziś będzie wpis wyjątkowy. Nie dość, że super smaczny to jeszcze deser i co najważniejsze z ekologicznych produktów. Powstał on dzięki współpracy z firmą POLSKIE MŁYNY (www.polskiemlyny.pl).
Marka Polskie Młyny czerpie z doświadczeń ponad 100-letniej tradycji. Najstarszy młyn, w Nakle, rozpoczął pracę już w 1904 roku. Pierwsze wyroby zbożowe cieszyły się wyjątkową popularnością wśród mieszkańców Kujaw. Podobnym doświadczeniem mogą się pochwalić również Młyny Szymanów oraz Kluczbork, dzięki którym produkty pod nazwą Polskie Młyny i Szymanów podbiły serca wszystkich Polaków. Dodatkowo prowadzą uprawy ekologiczne, co jest bardzo pożądane w dzisiejszych czasach przez konsumentów. Tym elementem szczególnie upodobali sobie miejsce na mojej liście ulubionych marek.
Różnorodność produktów, jakie wytwarza firma Polskie Młyny jest ogromna. Przeróżne mąki, aż 26 rodzajów! W tym również ekologiczne i specjalistyczne. Znajdziemy u nich również gotowe mieszanki do wypieku chleba czy ciast. Nie zaprzestali tylko na tym i w gamie produktów znajdziemy też płatki czy słonecznik łuskany, wszystko pochodzenia ekologicznego.
Jednym z prezentów, jakim mnie obdarowali, są ekologiczne płatki owsiane (LINK do produktu), z których przygotowałam naszą pieczoną owsiankę.
Opakowanie jest zamykane strunowo, dzięki czemu nie potrzebujemy żadnych spinaczy ani gumek, aby zamknąć. Jest to wielki plus, w porównaniu do innych marek i produkt dłużej zachowuje swoją świeżość. Dodatkowo z tyłu na opakowaniu jest propozycja podania w formie przepisu, co również wyróżnia na tle innych marek.
Wracając do przepisu, jest on niezwykle prosty, a efekt powalający. Składniki są podane na 3 porcję, także możecie się śmiało podzielić tym deserem z najbliższymi. No chyba, że ktoś ma pojemny brzuszek i nie liczy kalorii, wtedy może się rozkoszować całością tylko dla siebie.😁
Dodatkowo do przepisu dałam odżywkę białkową, aby podbić ilość białka, ale oczywiście nie jest to koniecznie w przepisie.
Wartości odżywcze 1 porcji:
298 kcal B 12 g W 39 g T 9 g
Składniki na 3 porcje:
▪ 100 g płatków owsianych POLSKIE MŁYNY
▪ 1 banan
▪ 2 jajka
▪ 1 łyżeczka cynamonu
▪ 200 g jogurtu naturalnego
▪ 1 łyżka masła orzechowego
▪ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
▪ 200 g truskawek lub innych świeżych owoców
Przygotowanie:
1. Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, aby woda całkiem wchłonęła.
2. Jajka, banana, cynamon, jogurt, masło orzechowe i mąkę mieszamy dokładnie ze sobą. Na koniec dodajemy płatki i mieszamy.
3. Przelewamy masę do naczynia żaroodpornego, truskawki pokrojone na pół wciskamy w masę i układamy na wierzch. Pieczemy owsiankę 40 minut w 180 stopniach.
Zdradzę Wam, że to nie koniec przepisów z udziałem firmy POLSKIE MŁYNY. Jeszcze parę produktów posiadam, także kolejne desery i jeden wytrawny znajdą się jeszcze na mojej stronie.😊
Świetny przepis ;) będę musiała wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj :)
UsuńExtra przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńNa pewno wypróbuję, brzmi baaardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńNie używam masła orzechowego w kuchni czym mogłabym je zastąpić?
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe dałam dla smaku bo sama je bardzo uwielbiam :)
UsuńMożesz je pominąć lub dać zwykłe orzechy pokruszone :)
Nie wiem czemu, ale chociaż piekłam dwa razy dłużej środek to dalej ciapa :/
OdpowiedzUsuńMoze owoce za dużo soku puscily albo za dużą ilością wody płatki były zalane? owoce najlepiej dawac swieze nie mrozone a platki zalac tak aby nie zostala z nich dodatkowa woda wtedy bardzo duze prawdopodobieństwo ze masa sie nie zetnie i bedzie ciapa
Usuń