Leczo warzywne z kurczakiem i ryżem
lipca 13, 2018
/
6
Leczo warzywne z mięsem to idealna propozycja na zdrowy i sycący obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie:60 minut
Koszt: Tanie
Dziś mam dla Was przepyszne, niezwykle zdrowe, pełne witamin i w ogóle super ekstra danie, jakim jest leczo. Poza sezonem rzadko jem, ale w lecie to obowiązkowo chociaż raz na 2 tygodnie musi się przewinąć. Moja wersja jest nieco mniej „pływająca”, ale wystarczy, że dodacie dodatkowo jedną puszkę pomidorów i będzie już jak zupa.😀 Ja wolę wersje ze stonowaną ilością płynów.
Uwielbiam leczo za jego lekkość. Warzywa zawierające mnóstwo błonnika sycą na długo i dają niezłą ucztę smakową. Przygotowanie też jest bardzo proste, bo wystarczy pokroić warzywa i je dusić. Ja wykonując te danie, robię je z reguły w dużej ilości, ostatnio wykonałam je na 6 porcji i na taką ilość podam też Wam przepis. Naczynie jakie użyłam do wykonania to głęboka patelnia, ale głęboki garnuszek również świetnie tutaj się sprawdzi.
Wartość odżywcza 1 porcji:
410 kcal B 28 g W 45 g T 8 g
Składniki na 6 porcji:
▪ 300 g ryżu (u mnie jaśminowy)
▪ 600 g kurczaka
▪ 4 cukinie
▪ 4 papryki (polecam 2 żółte, 2 czerwone)
▪ 1 duża cebula
▪ puszka pomidorów krojonych
▪ sól, pieprz, majeranek
▪ 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na tłuszczu. Zdejmujemy z patelni.
2. Wszystkie warzywa kroimy w grubą kostkę, cebulę w piórka. Cebulę jako pierwszą podsmażamy na oleju, następnie dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy i dusimy ok 10 minutach. Po tym czasie dodajemy mięso i pomidory z puszki, dusimy kolejne 10 minut, doglądając aby warzywa nie zrobiły się za miękkie.
Takie leczo z cukinią bardzo lubię i w lecie często robię, pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńPycha. Bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńmam ochotę na leczo ;)
OdpowiedzUsuńChcesz trochę? Mam jeszcze jedną porcje :P
Usuń