Tuńczyk w sosie śmietanowo koperkowym z kaszą
czerwca 22, 2018
/
8
Witajcie. Dziś mam dla Was dwie wspaniałe rzeczy. Jedna to przepyszne danie jednogarnkowe a druga, to sprzęt, dzięki któremu ta potrawa została przygotowana z przyjemnością. Potrzebne będą tylko dwa naczynia i unikniemy też potem stosu naczyń w zlewie do mycia.
Dzięki współpracy z firmą www.patelnie-tytanowe.pl jestem szczęśliwą posiadaczką patelni tytanowej WOLL COOKWARE Szafir lite. Na zdjęciach przedstawiona jest głęboka patelnia 28 cm+przykrywka. LINK
Wartość odżywcza 1 porcji:
509 kcal B 37 g W 52 g T 16 g
Składniki na 2 porcje:
- 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym)
- 140 g kaszy gryczanej
- 1 papryka
- 1 średnia cebula
- pół pęczka koperku
- 150 g śmietany 18%
- odrobina tłuszczu w razie potrzeby
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy. Tuńczyka odcedzamy z wody.
- Paprykę i cebulkę kroimy w kostkę, koperek siekamy.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i paprykę aby lekko zmiękły (jeśli nie macie patelni do smażenia bez tłuszczu dodajcie odrobinę oleju). Potem tuńczyka, przyprawy i koperek. Mieszamy do połączenia składników.
- Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko razem i do tego dorzucamy kaszę, aby obtoczyła się w sosie lub podajemy osobno.
Kolejną zaletą tej patelni jest to, że można ją używać na każdej kuchence (indukcyjne, gazowe, elektryczne i węglowe). Dodatkowo ma wysoce odporną powłokę na zarysowania. W porównaniu z większością patelni teflonowych lub ceramicznych nie jesteśmy zmuszeni do stosowania tylko silikonowych łopatek lub drewnianych, nawet metalowe nie będą w stanie zedrzeć powłoki. Nawet jeśli zdarzy się, że zarysujecie, nie będą miały one wpływu na nasze zdrowie. Oczywiście w przypadku metalowych, uważamy z rozsądkiem i nie szorujemy nimi jak zmywakiem. 😏
Ciekawostką jest to, jak wykonują te patelnie. Metoda tworzenia jest taka sama jak budowa dzwona kościelnego-na zasadzie odlewu jednolitego. Dzięki temu podczas smażenia temperatura rozkłada się równo na całej powierzchni.
Dodatkowo uchwyt jest montowany w technologii zatopionego mosiądzu, co gwarantuje pełne bezpieczeństwo bez przykrych niespodzianek z oderwaniem. Plusem jest też to, że patelnie można stosować jako naczynie do zapiekania w piekarniku. Uchwyt jest odporny na temp. do 250 stopni.
Naprawdę POLECAM zainwestować w nieco może droższą patelnię, ale zapewniam Was, że taki rodzaj posłuży Wam lata i bardzo ułatwi przygotowywanie potraw. Dla osób aktywnych i zdrowo odżywiającej się, produkty tej firmy są idealne. Po więcej szczegółów zapraszam na www.patelnie-tytanowe.pl
Przechodząc do przepisu, który jest niezwykle prosty i zarazem bardzo smaczny. Wykonałam go bez smażenia na tłuszczu, a w zamian mogłam wykorzystać większą ilość śmietany do dania. Ten sos jest tak dobry, że pasuję do każdego rodzaju kaszy czy nawet makaronu. Mi szczególnie zasmakował w połączeniu z kaszą gryczaną. Polecam również wykonać w wersji z kaszą jaglaną i ryżem brązowym.
smakowite danie :) nie ma to jak tuńczyk :)
OdpowiedzUsuńTuńczyk dobry jest :D
Usuńapetyczne danie
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam tuńczyka
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńFajne danie z tuńczyka, a patelnia pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń