Szybka szarlotka z bezą
czerwca 20, 2018
/
5
Prosta i szybka w wykonaniu szarlotka z dodatkiem puszystej bezy.
Szarlotki z pewnością każdy zna i ma swoje ulubione rodzaje. Ja dzisiaj zaprezentuję Wam drugą moją ulubioną wersję zaraz po zwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅
Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26 cm. W składnikach znajdziecie bułkę tartą, którą użyłam do posypania placka. Ma ona za zadanie zapobiec wchłanianiu wody z jabłek w placek.
Składniki:
▸ 3 szklanki mąki orkiszowej
▸ 5 jajek
▸ 200 g masła miękkiego
▸ 1 szklanka słodzika/cukru
▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
▸ 1 kg jabłek startych na tarce
▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński)
▸ sok z połowy cytryny
+odrobina bułki tartej
Przygotowanie:
1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Ciasto dzielimy na 2 połowy.
2. Placki rozwałkowujemy, jednym wykładamy spód formy z papierem do pieczenia i nakłuwamy delikatnie widelcem, posypujemy odrobiną bułki tartej.
3. Białka ubijamy z resztą słodzika/cukru na sztywno nie przerywając, na koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
4. Jabłka starte i odciśnięte z wody, mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.
5. Na placek wykładamy jabłka, potem białko i na koniec przykrywamy drugim plackiem, nakłuwając delikatnie widelcem. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.
Zapraszam po przepis na zwykłą standarową szarlotkę
PROSTA KRUCHA SZARLOTKA
Jeśli chodzi o cynamon, zachęcam zacząć stosować nieco droższy cejloński, a dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK
dziś mam ochotę na takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńTo nie zostaje nic innego jak brać się do roboty :D
UsuńPyszności, szarlotka to ciasto, na które nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńNie tylko Ciebie :)
Usuńo jakie smaczne ciach0
OdpowiedzUsuń