Zapiekanka jaglana pod serową pierzynką
maja 23, 2018
/
7
Na pierwszy rzut oka widzicie mnóstwo sera i pewnie sobie myślicie-bomba kaloryczna, jak takie coś może być zdrowe?😆 Wyjaśniam, że NIE jest to milion kalorii, tylko zbilansowany posiłek i to JEST ZDROWE! Tłuszcze w diecie są również potrzebne, pod warunkiem że wykorzystujemy je z rozmysłem. A jeszcze co ciekawe powiem Wam, że ten oto posiłek stosuje na DIECIE REDUKCYJNEJ! Takie naczynko mam rozłożone na 2 posiłki i jest o wiele lepsze, niż jakiś tam kebs z bułą..
Zachęcam również do wypróbowania innej zapiekanki z kaszą jaglaną LINK.
ZAPIEKANKA JAGLANA Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM
Składniki na 2 porcje:
-140 g kaszy jaglanej-1 papryka
-1 cebulka
-100 g sera żółtego
-100 g mięsa mielonego
-2 pomidory
-2 łyżki tłuszczu
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy (polecam wpis jak zrobić to prawidłowo LINK).
2. Paprykę i cebulę kroimy drobno. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, mięso i pokrojone pomidory. Całość dusimy ok 10 min.
4. Do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy warzywa z mięsem i niecałe 1/2 startego sera, przyprawiamy. Mieszamy łyżką do połączenia składników
5. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy delikatnie tłuszczem i nakładamy farsz. Wierzch obsypujemy serem i zapiekamy 30 min 170 stopni.
Wartość odżywcza 1 porcji:
550 kcal
B 31 g
W 52 g
T 22 g
Pyszna i bardzo pożywna zapiekanka <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńsuper smaczna zapiekanka, mniam mniam
OdpowiedzUsuńi ta pyszna serowa kołderka :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza w tym wszystkim :P
UsuńWitam :) jaki wymiar naczynia został użyty do tego dania ?
OdpowiedzUsuń26 cm
Usuń