Placuszki orkiszowe z żurawiną
maja 25, 2018
/
2
Każdy z nas uwielbia placuszki na słodko. Jednymi z moich ulubionych są z przesłodką suszoną żurawinką i dodatkiem masła orzechowego. Świetne połączenie słodkiego ze słonym. Oczywiście żurawinę możecie zastąpić innym owocem wedle uznania.
Idealne na śniadanie, deser i kolację. Dzieci z pewnością również w nich zasmakują :)
Zapraszam również po inne moje przepisy na placki. LINK
Wartości odżywcze: (bez odżywki białkowej)
461 kcal B 16 g W 49 g T 22 g
Składniki na 1 porcje:
-50 g mąki orkiszowej
-30 g odżywki białkowej (można pominąć)
-woda
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-20 g żurawiny suszonej
-5 g oleju
-30 g masła orzechowego
Przygotowanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, (odżywkę białkową) i olej mieszamy z wodą do lekko lejącej się konsystencji. Do tego dodajemy łyżkę żurawiny i mieszamy.
2. Smażymy placuszki (ja zrobiłam to bez tłuszczowo), na talerzu przekładamy je masłem orzechowym i dodajemy resztę żurawiny.
Pyszne i pożywne placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń